La data de 23 septembrie a.c., senatorul Daniel Barbu (ALDE) a făcut o declarație care a produs indignare în rândurile opiniei publice, dar mai ales asupra militarilor români[1], aceștia simțindu-se, pe bună dreptate, profund jigniți.
În cadrul întrunirii Ligii Aleșilor Locali, politicianul a afirmat:
„V-ați ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. Meseria de politician este grea și foarte puțină lume știe de fapt ce faceți cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea și sambetele și duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. Știm bine că, din păcate, și nu numai în România, dar la noi, într-o manieră care este extrem de violentă, spațiul public a devenit un fel de teatru de operațiuni în care orice ales local sau național își riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi“.
La data de 25 septembrie 2016, la numai câteva zile de la afirmațiile inconștientului senator Daniel Barbu, patru militarii români au căzut victime ale unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI).
Din Comunicatul M.Ap.N. – Secția Presă (nr. 256/ 25.09.2016) reiese că „Patru militari din Batalionul Protecția Forței «Rechinii Albi» au fost răniți duminică, 25 septembrie, în jurul orei 10.30, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan.
După securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la spitalul militar din Baza Aeriană Kandahar.
Sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi sunt supravegheați de medicii spitalului bazei, fiind în stare stabilă.
Conducerea batalionului a asigurat condițiile pentru ca militarii să intre în legătură, prin telefon, cu familiile lor.
Ministrul apărării naționale și șeful Statului Major General sunt informați permanent despre situația militarilor. Toate măsurile sunt întreprinse pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament și îngrijire a celor patru militari răniți.”
La scurt timp după acest incident, Liga Militarilor Profesioniști și Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (A.M.V.V.D.) a dat publicității[2] un Comunicat, potrivit căruia se solidarizează cu militarii români răniți și cu familiile acestora.
Totodată, cele două organizații iau atitudine publică față de declarațiile jignitoare ale senatorului Daniel Barbu și îi solicită acestuia demisia din Senatul României:
„Considerăm demisia ca un gest de onoare, al unui politician care nu înțelege să-și ceară scuze (http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/daniel-barbu-a-incercat-sa-justifice-jignirea-adusa-militarilor-romani–explicatiile-senatorului-alde-sunt-bizare-428915) pentru afirmațiile deplasate, jignitoare la adresa militarilor români.
Senatul României nu trebuie să se transforme în trambulină pentru astfel de politicieni, al căror interes personal și de grup este mai presus decât interesul național și valorile instituțiilor pilon de rezistență ale statului român, Armata Română fiind o astfel de instituție reprezentativă.
Militarii români nu fac și nu vor face niciodată politică, dar nici nu vor asista pasivi la astfel de afirmații politicianiste, de natură să aducă atingere corpului militarilor români.
Liga Militarilor Profesioniști (L.M.P.) și Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (A.M.V.V.D.) solicită președintelui Senatului României să se desolidarizeze de afirmațiile senatorului Daniel Barbu și să-i solicite acestuia să demisioneze, demonstrând militarilor români și societății civile că domnia sa, ca al doilea om în stat, înțelege sacrificiul militarilor români, valorile naționale pentru care aceștia își riscă viața în teatrele de operații internaționale“.
Liga Militarilor Profesioniști
Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități
***
Într-o postare anterioară[3] de pe site-ul Ligii Militarilor Pofesioniști, având ca motto zicala populară „Unde e minte multă, prostia e cu…carul!”, i se amintesc senatorului câteva dintre obligațiile unui politician, și anume:
- Politicianul trebuie să fie sluga interesului public și a cetățeanului;
- Politicianul trebuie să creadă în valori morale și naționale, să apere instituțiile fundamentale ale statului român;
- Politicianul trebuie să respecte orice profesie și orice cetățean, prin votul căruia este ales să-i reprezinte interesele;
- Politicianul trebuie să aibă o meserie, politică făcând din vocație, nu din interes;
- Politicianul face politică fără să fie constrâns de nimeni să o facă. Dacă nu-i convine, poate să stea liniștit acasă. S-au mai văzut cazuri…
Militarul român este cel care își sacrifică familia și chiar viața pentru a apăra interesele tuturor cetățenilor români, inclusiv pe cele ale politicienilor.
Acolo, în teatrul de operații, unde dușmanul este nemilos și glonțul este rece…
Acolo, unde nici un politician nu se învrednicește să stea o zi în arșită, să doarmă în cort și să-i treacă glonțul pe la ureche…
Militarii români se sacrifică în teatrele de operații, în timp ce politicienii români se îmbuibă în liniște și pace, trezindu-se deranjați de cei care îndrăznesc să-i întrebe de comisioane și șpăgi…
Militarii români, ca orice militar, sunt buni executanți, răspund la ordin direct, numai că nu trebuie să trăiți cu impresia falsă că pot să tacă și să înghită toate aberațiile politicienilor plecați cu bărcuța pe Dâmbovița!
Asta o spun eu, un OM pe umerii căruia nu stă nici un grad militar, dar care a înțeles de la Militarii Profesioniști ai României ce înseamnă, DEVOTAMENT, ONOARE ȘI PATRIE!“.
Postarea este semnată de Oana Nuță, director de Comunicare al L.M.P.
Reamintim că senatorul cu pretenții de intelectual nu este la prima imbecilitate debitată în spațiul public, în urmă cu doi ani fiind nevoit să demisioneze (12 decembrie 2014) din funcția de ministru al Culturii, după ce a făcut declarații prostești, comparând importanța finanțării programului anti-HIV/ SIDA și cea a festivalurilor culturale:
„(…) Bugetul[4], programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii și Programul Național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înțeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate (…)“.
Același personaj a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat proteste fără precedent în România față de mineritul cu cianuri. Protestatarii i-au cerut explicit demisia încă de la începutul mișcărilor de stradă. Ulterior, Ordinul Arhitecților din România și mai multe ONG-uri i-au solicitat demisia, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roșia Montană.
De asemenea, a fost acuzat că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiție (Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“, Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română“) doar pentru a face economii la buget.
[1]https://www.google.ro/search?q=daniel+barbu+senator&espv=2&biw=1366&bih=613&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbytSm4q7PAhUKWxQKHdHsDWsQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=3ZeIPQTlSjYaeM%3A
[2] http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/stiri-din-domeniul-militar-national/lmp-si-amvvd-cer-demisia-lui-daniel-barbu-din-senatul-romaniei/
[3] http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/stiri-din-domeniul-militar-national/senatorul-daniel-barbu-si-teatrul-de-operatii/
[4] Referire la dezbaterile pentru Bugetul 2014.