MAREA SCOFALĂ a lui ANDREI GHEORGHE

0
4265
Rămâne o necunoscută de ce sunt foarte puțini (mă refer la mass-media) cei care precizează că prima televiziune la care a lucrat ANDREI GHEORGHE a fost TV NEPTUN din Constanța, unde a fost realizatorul unei emisiuni, MAREA SCOFALĂ, care, în 1995, a fost premiată de A.P.T.R. (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România), în același an și cu aceeași ocazie când a fost premiat si filmul documentar „Am muncit ca să te cresc” (despre cazul de contrabandă cu țigări de la Vadu – Corbu, considerat de profesioniștii în televiziuni „cel mai bun film de anchetă pe anul 1995”).
Emisiunea MAREA SCOFALĂ a fost ideea originală a lui Andrei Gheroghe și era difuzată săptămânal, în fiecare zi de vineri, la oră de maximă audiență.
Era prin anul 1995. Într-o vineri, cu puțin timp înainte de începerea emisiunii MAREA SCOFALĂ, un reporter din Secția EVENIMENT a ziarului mi-a relatat despre cazul unei fete, Florentina, care orbise în urma unei injecții administrată incorect, și a cărei familii nu dispunea de resursele financiare pentru o intervenție chirurgicală în Ukraina (Kiev).
Am considerat că acest caz depășea cu mult doar subiectul unor secvențe din emisiunea de știri REPORTER a TV NEPTUN. L-am sunat pe Andrei și, în câteva cuvinte, i-am spus despre acest caz.
A coborât imediat (se afla la etajul sediului televiziunii respective) și a venit în biroul meu, unde, pe larg i-am relatat cazul.
Îmi aduc aminte că, în seara respectivă, tema emisiunii era despre vinuri și nu știu ce cramă, invitații săi fiind din domeniul respectiv.
Andrei a renunțat imediat la subiectul programat și, implicit, la invitați. Mi-a spus să o chem urgent pe fată, pentru că emisiunea din acea seară va fi dedicată cazului ei, prin organizarea unui TELEDON.
Am trimis mașina redacției la adresa familiei și, în timp util (mai erau circa 20 de minute până la începerea emisiunii), fata, fratele și mama acesteia au ajuns în sediul televiziunii.
A început emisiunea. În clădire se făcuse o liniște siderală. Nimeni și nimic din redacțiile ziarului și televiziunii nu mai mișcau. Toți priveau la MAREA SCOFALĂ.
Andrei a fost fantastic, realizând o emisiune extraordinară, constănțenii fiind sensibilizați și contribuind cu generozitate. Cei mai mulți intrau în direct și anunțau cât donau, alții veneau personal la sediul redacției. S-a strâns cu mult peste suma necesară.
A doua zi, mai multe autoturisme cu reporteri au plecat la adresele lăsate de donatori la telefoanele emisiunii MAREA SCOFALĂ și au colectat sumele promise.
Mai mult decât atât, o echipă a televiziunii a însoțit familia și pe Florentina la Kiev.
Din păcate a fost prea târziu pentru intervenția chirurgicală și în starea fetei nu s-a produs nicio schimbare…
Se spune despre ANDREI GHEORGHE că a fost nonconformist, rebel, dur, inteligent, capabil, original, profesionist. Aș adăuga că era și REVOLTAT. Îl revoltau prostia, nedreptatea, lipsa de atitudine, superficialitatea, incompetența, iresponsabilitatea, ipocrizia, minciuna, ticăloșia, politicienii.
Nu cred că Dumnezeu a făcut o MARE SCOFALĂ că ne-a lăsat fără Andrei Gheorghe.
 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentAnamaria Ciobotaru – agramata cu diplomă de doctor și funcție de director
Articolul următorDoctoratul Anamariei Ciobotaru – contestat la Universitatea „Ovidius” și C.N.A.T.D.C.U.
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.