Satul de vacanță din Mamaia – un focar de infecție, chinezării și manelism

1
536

Făgădău, coboară din birou ca să vezi ce-i în jurul tău!

Ce înseamnă ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale

Motto: Noi vă vom vota să ajungeți la Primării, nu în pușcării!

Situat la „granița“ dintre Constanța și Mamaia, Satul de Vacanță a fost, în întreaga sa concepție arhitectonică, un complex de case-restaurant din diferite zone reprezentative ale țării, scopul acestuia fiind sublim, și anume de a arăta și a pune la dispoziția turiștilor, români și străini, modele de arhitectură rurală românească, datini, obiceiuri și tradiții folclorice (dansuri, cântece, obiecte și porturi populare), inclusiv specificul bucătăriei și artei culinare din provinciile românești.

Sat vacanta 18„Casa Dobrogeană“, „Casa Suceveană“, „Casa Harghita“, „Casa Oltul, „Casa Prahoveană“, „Casa Apullum“, „Casa Vîlceană“, „Casa Argeșeană“, „Casa Feciorii Vrancei“, dar și alte case cu nume reprezentative, erau atracții pentru relaxare, divertisment și pofte culinare, întreaga zonă fiind un loc preferat de localnici și turiști.

În Satul de Vacanță poți avea acces atât din bd. Mamaia și bd. Lăpușneanu, cât și prin parcul „ExpoFlora“, dar, pe oriunde vei încerca să pătrunzi în această zonă, imaginile care te întâmpină sunt șocante și devastatoare, mai ales pentrui cei care știu bine cum arăta în vremurile trecute.

În prezent, cele mai multe dintre fostele case-restaurant au fost modificate îngrozitor, redenumite, înconjurate cu tot felul de acareturi mizerabile, așa-zise „tarabe cu suveniruri“ și „galerii comerciale“. De asemenea, au apărut tot felul de construcții dubioase, posibil ilegale, și în totală contradicție cu arhitectura și destinația inițială a zonei.

În timpul sezonului estival, localnicii și turiștii evită să treacă pe aici, terasele sunt goale, pentru că manelele și alte făcături „muzicale“ le forțează auzul, gunoaiele, mirosurile dubioase, fumul înecăcios, mesele și tacâmurile soioase, cerșetorii obraznici, vânzătorii ambulanți, chinezăriile și alte kitsch-uri domină peisajul, riscul să fie bruscați, jigniți, furați sau intoxicați fiind enorm.

Sat vacanta 1În extrasezon, peisajul este dezolant: dughene placate cu panouri de placaj, panel sau din tablă, vitrine sparte, tarabe abandonate, grămezi de gunoaie, crengi și frunze uscate împrăștiate, maidanezi, bălți împuțite, noroaie, coșuri de gunoi distruse și stâlpi de iluminat vandalizați, borduri și dale sparte, dislocate sau lipsă, resturi de ciment, beton, cărămizi și alte materiale, platforme de beton nefinisate, garduri de lemn vopsite în culori triste sau țipătoare, borduri văruite, pet-uri și resturi textile, copaci distruși sau tăiați, spații verzi neîngrijite sau abandonate etc. O înghesuiala de construcții și alte acareturi, care îți dau senzația de sufocare și de pericol de prăbușire peste tine. Deși sunt mai multe gherete pentru paznici decât căsuțe autentice, SATUL este mizerabil și devastat, o batjocorire a vederii și bunului simț.

Ca să înțelegeți și mai bine dezastrul de aici, vă redăm felul laconic în care acesta este prezentat de Wikipedia: „Una dintre atracțiile satului de vacanță sunt suvenirurile din scoici. Acestea sunt lucrate manual din scoici adunate iarna de pe malul marii“.

Nici Primăria Constanța, pe site-ul său, nu are cuvinte prea multe pentru prezentarea acestui dezastru, pe care ea însăși l-a gestionat, postând un text de brigadă artistică și reclamă comunistă: „Satul de Vacanță este locul care nu trebuie ratat când mergeți în concediu. Plin de veselie și jocuri, acesta oferă instalații de distracții atât pentru cei mici (trenulețe, mașinuțe), cât și pentru tineri și adulți“.

Sat vacanta 24Așadar, tot ce a rămas și este promovat din fostul complex arhitectonic constă în scoici, trenulețe și mașinuțe! În ceea ce privește „plinul de veselie“, acesta să fie… la Primărie!

Marea majoritate a improvizațiilor, dar și a altor făcături existente aici, trebuie rase de pe suprafața satului, sau refăcute, sau reamenajate, sau reconstruite, astfel încât întregul peisaj arhitectonic al celui care a fost SATUL de VACANȚA să fie readus la forma și scopurile inițiale. Totul pe cheltuiala celor care au aprobat asemenea monstruozități, a celor care s-au pretat la batjocorirea acestei foste oaze de tradiții, relaxare și divertisment.

Tot ceea ce s-a distrus și s-a improvizat în așa-zisul Sat de Vacanță reprezintă nu numai ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale, dar și corupția la care acestea s-au pretat, puterea și nemernicia mafiei locale – partinice și transpartinice -, totul fiind „feliat“ și împărțit în funcție de interesele personale și de gașcă.

Nimeni nu vede, nimeni nu aude, nimeni nu se implică, totul se acceptă, se transformă, se cârpește, se improvizează, se distruge!

Deși puține și incomplete, imaginile surprinse de noi (vezi galeria foto!) sunt dezolante, îți jignesc amintirile și te umplu de revoltă.

Atenție, tot ceea ce am constatat și am fotografiat noi se afla pe un traseu de promenadă, neavând timp să mergem „după case“ și nici acces prin curțile privaților!

P.S.Nu mă subestimați Gândesc mai mult decât arăt, știu mai multe decât scriu și observ mai multe decât credeți!

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentAproape totul despre corabia „Marița”
Articolul următorCavoul din parcul Casei de Cultură
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.

1 COMENTARIU

  1. FARA NEVERSEA. ! IN LOC DE NEVERSEA, mai bine faceti : curatenie in orasul Constanta, repatati podurile orasului, faceti parcari pentru masinile care stau pe trotuare si pietonii au ajuns sa se deplaseaza pe strada, cumparati autobuze si infiintati trasee noi, terminati de asfaltat strazile, strazile afaltate sunt facute pe jumatate, nu au rigole si trotuare, totul este un jaf si o batjocura la adresa locuitorilor Constantei, terminati cu microbuzele care sunt adevarate ” COSCIUGE PE PATRU ROTI ” , de la alegerile locale, primarul fagadau decebal, nu a inregistrat nici o realizare, absolult nici o realizare, ce a fost facut in trecut, s-a degradat / s-a distrus, Constanta a ajuns un dezastru, Constanta este un dezastru, peste tot intalnesti numai balarii / buruieni, gunoaie, pungi, pahare, ambalaje de tot felul, gropi, miros de urina de la : cai, caini………. si miros greu, pestilential de la lipsa de igiena / curatenie, unde sunt muncitorii de la firma ” polaris „, care ar trebui sa fie vazuti tot timpul facand curat in orasul nostru, constantenii ii platesc pentru ca sa faca curat si nu ca sa stea acasa si sa incaseze salariul ?!

     

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here