Am cerut retragerea Ordinului național STEAUA ROMÂNIEI

0
921

C O M U N I C A T

Cerere de retragere a Ordinului național STEAUA ROMÂNIEI

conferit lui Teodosie Petrescu (Macedon)

La data de 12 iulie 2021 a fost remisă o CERERE către Administrația Prezidențială – Cancelaria Ordinelor, pentru întrunirea Consiliului de Onoare al Ordinului național Steaua României, prin care se solicită judecarea faptelor comise de numitul TEODOSIE PETRESCU (Macedon) și retragerea Ordinului Național Steaua României în grad de Cavaler.

Inițiativa aparține ziaristului Constantin Cumpănă din Constanța și este susținută de mai mulți jurnaliști din Constanța, București, Timișoara, Buzău, dar și de persoane din diferite alte domenii.

Cererea este în conformitate cu prevederile Legii nr. 29/ 31 martie 2000 privind sistemul național de decorații al României, Capitolul X – Retragerea decorațiilor, art. 52, lit., „bˮ, și art. 53.

În preambulul argumentării se precizează că demersul nu reprezintă, în niciun caz, un atac la adresa cultului ortodox sau a instituției B.O.R., nici măcar o tentativă de defăimare a celui vizat.

De asemenea, se arată că „De la data întronării sale ca arhiepiscop al Tomisului (08 aprilie 2001), Teodosie Petrescu (Macedon) a comis numeroase fapte deosebit de grave, unele opozabile canoanelor B.O.R. și Statutului pentru organizarea și funcționarea B.O.R., altele de natură penală, incompatibile cu demnitatea funcției sale, fapte dezonorante și intolerabile, care aduc grave prejudicii imaginii și credibilității ortodoxiei, în general, Bisericii Ortodoxe Române, în special, și, în cazul de față, însăși instituției Ordinului Național „Steaua României”. 

Se mai menționează că faptele grave comise de ÎPS Teodosie Petrescu „NU trebuie analizate și considerate ca fiind exclusiv probleme interne ale instituției, ci cauzatoare de prejudicii grave ale imaginii tuturor credincioșilor, în general, și membrilor din sistemul național de decorații al României, în special. 

În finalul preambului se precizează: „Faptul că însuși Patriarhul Daniel a făcut publice mai multe acuzații grave la adresa lui Teodosie Petrescu (Macedon), reprezintă încă o dovadă că, în cadrul Bisericii Ortodoxe, chiar la vârful conducerii acesteia, există grave și complexe probleme, dar și o dorință vizibilă și necesară de a nu mai fi tolerate.”

ARGUMENTAREA CERERII de retragere a Ordinului Național Steaua României cuprinde 45 de acuzații, de fapt un adevărat rechizitoriu al faptelor comise de numitul Teodosie Petrescu (Macedon), „pe care le considerăm degradante, dezonorante, inacceptabile și incompatibile cu calitatea de deținător al Ordinului STEAUA ROMÂNIEI, se constituie într-o formă continuată de sfidare atât a Statului român, cât și a Sf. Sinod al B.O.R, personal a Patriarhului Daniel, aducând grave prejudicii de imagine și morale tuturor membrilor Ordinului național STEAUA ROMÂNIEI.”

Pagina 1 din argumentarea CERERII de retragere a Ordinului STEAUA ROMÂNIEI.

Cu convingerea că vă veți apleca cu solicitudine asupra prezentei cereri, vă rog să îmi permiteți să mă folosesc de acest prilej pentru a vă mulțumi anticipat și să vă asigur de înaltă stimă și aleasă considerație. Constantin Cumpănă, 12 iulie 2021.

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentPogromul de la Iași, între falsificare și adevăr istoric
Articolul următorPF Daniel „funcționează” fără avizul psihiatric al medicului
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.