Între anii 2002 – 2004, întocmai ca în vremurile „epocii de aur“ ceaușiste, elevii Seminarului Teologic din Constanța au fost trimiși să culeagă strugurii din viile de pe terenurile de la Nazarcea, lipsind de la orele de cursuri.
Bieții adolescenți (nici unul nu avea împlinită vârsta de 18 ani!) aveau de ales: să muncească pentru Teodosie, și nu li se puneau absențe la ore, sau mergeau la cursuri, dar stăteau degeaba timp de șase – șapte ore!
Loturile de muncitori-minori plecau zilnic, la ora 08:00, din fața Liceului Palas, și reveneau la ora 16:00 a aceleeași zile.
Ticăloșii din Arhiepiscopie nu le asigurau hrana necesară pe parcursul orelor de muncă, fiecare copil fiind nevoit să vină cu pachet „de acasă“.
Norma stabilită de vechili[1] consta în culegerea strugurilor de pe două rânduri, pe fiecare rând fiind repartizați câte doi minori.
Printre supraveghetori au fost numitul Lucian și actualul preot Radu Florea.
Totul a durat până în anul 2004, când unul dintre elevi a spus în glumă că ar trebui chemată televiziunea. De atunci, nimenu nu a mi fost dus la cules pe plantațiile Arhiepiscopiei.
Fapt inedit, tinerii seminariști-minori se urinau des și cu deosebită plăcere și veselie pe strugurii lui Teodosie!
Vă reamintim că, prin Hotărârea de Guvern nr. 300/ 28 martie 2002 (ulterior modificată prin H.G. nr. 703 din 26 septembrie 2002), Adrian Năstase – prim-ministru și iubitul preferat al lui Teodosie Petrescu – agentul de influență și propagandă pesedistă în teritoriul dintre Dunăre și Mare, a fost constituit dreptul de folosinţă al Arhiepiscopiei Tomisului asupra fermei Nazarcea (350 ha), care cuprindea Grupul Social Culme și patru ferme, inclusiv utilajele de producţie şi mijloacele de transport aferente.
În fotografia prezentată se poate observa cu ușurință în ce hal arăta via încă din acea vreme, în urmă cu 12 – 14 ani!!!
[1] Vechil, vechili, (în trecut) – Persoană care supraveghea și administra munca de pe o moșie, om de încredere al unui moșier; administrator de moșie.