Teodosie își culegea viile de la Nazarcea cu minori, elevi de la Seminarul Teologic din Constanța

0
759

Între anii 2002 – 2004, întocmai ca în vremurile „epocii de aur“ ceaușiste, elevii Seminarului Teologic din Constanța au fost trimiși să culeagă strugurii din viile de pe terenurile de la Nazarcea, lipsind de la orele de cursuri.

Bieții adolescenți (nici unul nu avea împlinită vârsta de 18 ani!) aveau de ales: să muncească pentru Teodosie, și nu li se puneau absențe la ore, sau mergeau la cursuri, dar stăteau degeaba timp de șase – șapte ore!

Loturile de muncitori-minori plecau zilnic, la ora 08:00, din fața Liceului Palas, și reveneau la ora 16:00 a aceleeași zile.

Ticăloșii din Arhiepiscopie nu le asigurau hrana necesară pe parcursul orelor de muncă, fiecare copil fiind nevoit să vină cu pachet „de acasă“.

Norma stabilită de vechili[1] consta în culegerea strugurilor de pe două rânduri, pe fiecare rând fiind repartizați câte doi minori.

Printre supraveghetori au fost numitul Lucian și actualul preot Radu Florea.

Teodosie îi mâna la muncă pe acești adolescenți, elevi ai Seminarului Teologic din Constanța, deși niciunul nu avea împlinită vârsta de 18 ani. În cazul în care identificați pe vreunul dintre acești tineri, vă rugăm se ne comunicați numele, prenumele și situația sa din prezent.
Teodosie îi mâna la muncă pe acești adolescenți, elevi ai Seminarului Teologic din Constanța, deși niciunul nu avea împlinită vârsta de 18 ani. În cazul în care identificați pe vreunul dintre acești tineri (indicați nr.!), vă rugăm se ne comunicați numele, prenumele și situația sa din prezent.

Totul a durat până în anul 2004, când unul dintre elevi a spus în glumă că ar trebui chemată televiziunea. De atunci, nimenu nu a mi fost dus la cules pe plantațiile Arhiepiscopiei.

Fapt inedit, tinerii seminariști-minori se urinau des și cu deosebită plăcere și veselie pe strugurii lui Teodosie!

Vă reamintim că, prin Hotărârea de Guvern nr. 300/ 28 martie 2002 (ulterior modificată prin H.G. nr. 703 din 26 septembrie 2002), Adrian Năstase – prim-ministru și iubitul preferat al lui Teodosie Petrescu – agentul de influență și propagandă pesedistă în teritoriul dintre Dunăre și Mare, a fost constituit dreptul de folosinţă al Arhiepiscopiei Tomisului asupra fermei Nazarcea (350 ha), care cuprindea Grupul Social Culme și patru ferme, inclusiv utilajele de producţie şi mijloacele de transport aferente.

În fotografia prezentată se poate observa cu ușurință în ce hal arăta via încă din acea vreme, în urmă cu 12 – 14 ani!!!


[1] Vechil, vechili, (în trecut) – Persoană care supraveghea și administra munca de pe o moșie, om de încredere al unui moșier; administrator de moșie.

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentZiarul REZISTENȚA și Teodosie Petrescu, față în față!
Articolul următorAPELUL preoților din Arhiepiscopia Tomisului
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.