Nota redacției. REZISTENȚA.ro dă publicității o scrisoare primită la redacție, al cărei text ne dorim, ca și semnatarii acesteia, să ajungă sub privirile celor abilitați să ancheteze și să dispună măsuri împotriva celor care au făcut ca plagiatul să devină un fenomen național.
Reamintim cititorilor că, la data de 06 decembrie 2016, într-o adresare către rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța – prof. univ. dr. Sorin Rugină, ziarul nostru a cerut imperativ „Desființați Facultatea de Teologie!“ (vezi aici). Titlul, subtitlurile, explicațiile la fotografii și sublinierile aparțin redacției.
***
Ticălos la ticălos nu scoate ochii
«Încă din 16 februarie 2017 este mare scandal la Facultatea de Teologie din Constanța. Motivul? S-a instituit o comisie, formată din pr. prof. Manolache Stelian (Brașov), pr. prof. Vasile Adrian de la biserica „Sf. Gheorghe“ din Constanța și pr. prof. Nichita Vasile (Iași), pentru analizarea tezei de doctorat – ,,plagiată grosolan de pe site-ul Patriarhiei Române” –, a „marelui profesor“ conferențiar Chiriluță Bogdan-Florin – titular la Facultatea de Teologie din Constanța (vezi aici – și aici).
După analizarea tezei plagiate s-a întocmit un Raport. Doi dintre profesori, Manolache Stelian și Adrian Vasile, au lăsat-o mai moale cu acest document, știind că individul este mâna dreaptă a lui Teodosie, în toate mârșăviile. În schimb, pr. prof. Nichita Vasile de la Iași, cu mult curaj, a scris 10 (zece) pagini în acel Raport, adresându-se direct la rectorat, criticând aspru teza de doctorat plagiată.
Teodosie, ticălos și răzbunător ca întotdeauna, i-a retras lui Nichita Vasile dreptul de a mai preda la cursuri în cadrul Facultății de Teologie, întrucât acesta nu a fost de acord cu plagiatul. Chiar i s-a sugerat să-și dea demisia, dar pr. Nichita Vasile a spus că așteaptă să fie demis, pentru că el nu intenționează să plece. Totodată, Teodosie a avut discuții aprinse cu prof. Univ. Dr. Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius“.
O altă mârșăvie a lui Teodosie este că vrea să-l repună în funcția de decan la Teologie pe pr. Moise Bogdan, cel care a fost demis din cauza a numeroase fraude, abuzuri și alte nereguli la examenul de admitere din anul 2016. Minciuna și înșelăciunea sunt promovate de Teodosie, iar adevărul, corectitudinea și dreptatea sunt ascunse și îngropate, umblă cu capetele sparte. Te crucești, nu alta. Rușine, rușine, rușine lui Teodosie, această satană rătăcită prin ortodoxie!
20.000 de lei – prețul unui doctorat!
Situația Facultății de Teologie din Constanța este la pământ: • nu se fac cursuri; • din această cauză, studenții nu vin la Facultate; • se predă în mare grabă și fără interes, doar în apropierea examenelor; • mulți dintre profesori, dacă pot fi numiți profesori, vin și își vând cărțile compilate la studenți, editate la diverse edituri; la examenele din sesiuni se ține cont mai ales de cei care au cumpărat cărți, la care se adaugă și o contribuție (citește șpagă!) în bani, strânsă de la fiecare student, ca apoi să fie lăsați cu toți să copieze sau „să se inspire“ din cărțile cumpărate de la domnii profesori; așa se explică notele mari pe care majoritatea studenților le iau examenele de la Teologie, deși, în realitate, ei sunt praf, pulbere și tămâie și așa vor rămâne! Aceștia sunt viitorii „doctori în Teologie“, deveniți peste noapte cu acest titlu numai pentru „onorabila“ sumă de 20.000 lei.
Constanța, pe primul loc la nr. de doctorate la Teologie!
Vă rog să rețineți că, potrivit datelor oficiale, numărul de doctorate în Teologie de la Constanța îl depășește pe cel al altor facultăți similare cu tradiție din România.
Între anii 2009 – 2015, în cadrul Facultății de Teologie Constanța au ieșit 115 doctori în Teologie, unele dintre doctorate ridicând mari probleme de legalitate, fiindcă au fost susținute în spații private, multe, prea multe dintre acestea fiind susținute în biroul personal al inculpatului Teodosie (vezi aici).
Preoții-profesori ai Teologiei din Constanța au ignorat – intenționat și nejustificat – cadrul legal al locului unde ar putea avea loc examinarea sau susținerea tezei de doctorat.
Multe dintre persoanele apropiate de IPS Teodosie, cu funcții de conducere și preoți cunoscuți, au obținut titlurile de doctor, încălcând prevederile legii privind locul de desfășurare, examinarea și chiar tezele doctoratelor, fiind majoritatea plagiate și copiate după cele din anii anteriori. Chiar și comisia care a semnat la fiecare examinare a tezei de doctorat a încălcat legea.
La adresa de aici se pot viziona și analiza câteva situații privind „Numărul de doctoranzi per conducător de doctorat“, precum și tabelul primilor 31 conducători de doctorat, în funcție de numărul de doctoranzi, în care inculpatul Teodosie Petrescu de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța este cel dintâi cu 67 de doctoranzi, mai mulți cu 26 decât la facultatea similară din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca!
Examene de doctorat în biroul lui Teodosie de la Arhiepiscopie!
La vremea respectivă, preotul Moise Bogdan (vezi aici) a mințit că nu există spații de învățământ și că există un Protocol între Ministerul Educației și Biserica ortodoxă, recunoscând că s-au desfășurat examenele și în alte spații, dar nu a mărturisit că s-au desfășurat și în biroul lui Teodosie, acesta hotărând, după bunul plac, unde să se desfășoare examinarea. Deci, doctoratele au fost luate ilegal.
Motivul pentru care pr. Moise Bogdan a „căzut“ din funcția de decan este că au aflat și cei din conducerea Universității „Ovidius“ despre manevrele pe care le făcea cu pr. Lector Univ. Popovici Dănuț-Dumitru zis și „Limbovici“ (pentru servilismul jenant față de Teodosie), prodecanul facultății, o altă „valoare inestimabilă“, adusă de Teodosie tocmai din județul Suceava (parohia Ilișești), ca sa predea studenților Omiletica[1] și Catehetica[2].
Pe lânga cursurile la care mai mult absentează, acest domn’ profesor, om de „toată încrederea și isprava”, modifică notele prin cataloage, pune note celor care nu vin la examene, strânge bani de la studenți și de la șefii de clase, în preajma examenelor. Acesti bani sunt împărțiți lui IPS Teodosie, fostului decan, preotul Bogdan Moise, își oprește și el partea sa, apoi împarte și popilor-profesori, care se înjosesc la astfel de câștiguri de la tinerii viitori preoți.
Principalul vinovat de dezastrul din această facultate este Teodosie, un mare iubitor de bani din orice sursă de câștig. De la el pleacă marea corupție din Facultatea de Teologie, sprijinit de complicii săi.
Hotărârea de Guvern nr. 681/ 29 iunie 2011[3] privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, prevede la Art. 67, al. (1): – „Studiile universitare de doctorat se finalizează prin susţinerea în şedinţă publică a tezei de doctorat în faţa comisiei de susţinere publică a tezei de doctorat (…)“. Deci, Teodosie a încălcat grav prevederile legale, ceea ce nu miră pe nimeni, pentru că la el este o stare de normalitate, fiind o prezență obișnuită la D.N.A., Poliție și sălile de judecată.
Tentaculele mafiei ajung până la București
Numitul Teodosie Petrescu a luat doctoratul în Teologie cu ajutorul arhidiac. Dr. Sebastian Barbu Bucur (decedat, vezi aici) teza sa de doctorat purtând titlul „Cartea Psalmilor și importanța ei în viața pastoral-misionară a Bisericii“. Ulterior și-a publicat lucrarea de doctorat (450 pagini) la editura „Ovidius” University Press, Constanța, 2001, dar la Biblioteca Universității „Ovidius“ de pe bd. Mamaia nu veți găsi așa ceva!
Nu mulți știu că Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (FTOB) a declanșat, în mare taină, procedura de retragere a titlului de doctor (acordat în anul 2005 de către Facultatea „Ovidius“) preotului prof. Radu Dumitru (decedat, vezi aici) – directorul Seminarului Teologic Ortodox din Curtea de Argeș.
Un referent bucureștean, numit de Ministerul Educației și Cercetării prin adresa nr. 25077/ 2006, pentru analizarea acestei teze de doctorat, constata furtul intelectual, afirmând că „Mai multe capitole ale tezei de doctorat, susținută de pr. Radu Dumitru, în 2005, coincid aproape exact cu unele capitole ale tezei de doctorat elaborata de pr. lect. Dumitru Pintea de la FTOB, în 1999. Autorul a copiat anumite lucrări teologice sau a plagiat fără să-și dea seama de gravitatea acestui fapt și fără a fi corectat de pr. prof. dr. Constantin Cornițescu, conducătorul științific al acestei teze de doctorat.“ (vezi aici).
Preotul Constantin Cornițescu (vezi aici) a fost implicat, ca decan la București, în scandalul corupției de la FTOB, între 1997-1998, fapt semnalat la vremea respectivă de ziarul „Ziua“, când Ministerul Educației Naționale și PF Teoctist – Patriarhul B.O.R. au confirmat dezvăluirile presei ce vizau mafia doctoratelor și măsluirea mediilor de admitere pentru aproape o sută de candidați! De altfel, coordonatorul științific este profesor la Studiul Vechiului Testament, iar pr. Radu Dumitru a prezentat această teză la disciplina „Teologie Dogmatică“.
Preotul Emilian Cornițescu (vezi aici) a coordonat 15 teze de doctorat, preotul Radu Dumitru a coordonat aproximativ 65 teze de doctorat, printre care și teza lui Mitu Cosma Costel – actualul decan al Facultății de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Doctorat în miez de noapte!
Mult s-a chinuit acest Mitu Cosma-Costel cu teza sa de doctorat, toată ziua umblând după preotul Radu Dumitru, când reușea să-l aducă cu mașina de la București la Constanța și să-l ducă de la Constanța în Capitală.
După multe mii de kilometri parcurși pe ruta respectivă, drept mulțumire pentru eforturile făcute și benzina consumată de Mitu Cosma-Costel), preotul Radu Dumitru s-a hotărât și, astfel, în miezul de noapte al unei zile oarecare, la o masă festivă organizată în sediul Arhiepiscopiei Tomisului, fără vreun anunț prealabil și studiu inițial, dar într-un cadru restrâns, preotul Mitu Cosma-Costel a devenit doctor și, ulterior, decan al Facultății de Teologie!
De fapt, în spatele lui se află tot fostul decan, preot Prof. Univ. Dr. Moise Bogdan, cel care trage sforile în facultate, care, la rândul său, este „trimisul pogorât“ al lui IPS Teodosie, inculpatul trimis în judecată sub control judiciar. Mitu Cosma semnează „ca primaru’”, fără să aibă habar ce/ de ce semnează.
Grupul infracțional de la Facultatea de Teologie
De asemenea, mulți apropiați ai fostului decan Moise Bogdan sunt astăzi doctori: pr. Valeriu Roman zis și „Popa Limonadă“ din cauza minciunilor lui Teodosie (vezi aici), pr. Gyulai Mureșan-Iosif, pr. Aștefănoaie Ionuț, pr. Negricea Doru, pr. Alin-Constantin Boc, pr. Pricop Mircea-Cristian, pr. Popescu Comănică-Cornel, pr. Ciocan Tudor-Cosmin, pr. Florea Radu, arhidiaconul Chiriluță Bogdan-Florin, pr. Vasile Adrian, pr. Maxim Vlad și mulți alții, prea mulți.
Mulți dintre cei cu doctorate și cu mai mult curaj au recunoscut că au dat, în medie, 20.000 lei per doctorat, fără prea mare studiu, fără traduceri și alte bătăi de cap, l-a care s-a adăugat și o masă bogată în bucate alese și băuturi fine, dată în cinstea comisiei formată din doi – trei oameni, ceea ce mi se pare puțin și convenabil!
La Facultatea de Teologie din Constanța s-a format un grup infracțional al cărui membri s-au susținut unii pe alții, ajungând la comiterea unor fapte penale, fals intelectual, fraude, câștiguri de bani în mod ilicit.
Tezele de doctorat de la Facultatea de Teologie din Constanța – numită și „Fabrica de doctorate“ – (vezi aici), nu sunt recunoscute în celelalte episcopii sau arhiepiscopii de pe teritorul României. Ceilalți episcopi sau arhiepiscopi din Sf. Sinod cunosc foarte bine despre mafia și dezastrul de la această facultate, știindu-se că lucrările sunt plagiate, manipulate de Moise Bogdan, date numai pe șpăgi și fără vreo muncă de studiu, cercetare etc.
Din toată „elita” de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța (vezi aici), formată „numai din doctori unul și unul“, vreau să-i evidențiez pe câțiva, pe care reprezentanții instituțiilor abilitate trebuie să-i aibă în vedere, și anume:
- Prof. Univ. Dr. Mitu Cosma Costel – decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei“;
- Prof. Univ. Dr. Chiriluță Bogdan-Florin – titular în cadrul Departamentului Teologie Ortodoxă Biblică și Sistematică (vezi aici); un alt prostănac, care pretinde că poate preda Noul Testament, copil de casă al lui Teodosie, cel care, în anul 2009, la o întâlnire „de taină“ într-o benzinărie din București, a primit bani de la un reporter „sub acoperire“ de la ziarul „România Liberă“, care urma să fie făcut preot de… Teodosie! În fiecare sesiune, pămpălăul se pretează să întindă mâna, primind bani de la bieții studenții teologi, care recunosc și pot confirma că „acest prostache“ nu face nici măcar o singură oră de predare.
- Prof. Univ. Dr. Popovici Dumitru-Dănuț zis „Limbovici“, preot divorțat – fost prodecan, titular în cadrul Departamentului de Teologie practică;
- Prof. Univ. Dr. Voicu Sebastian – titular în cadrul Departamentului de Teologie practică, un alt „obiectiv“ ce trebuie cercetat, care adună sume de bani de pe unde poate, dar tot de la studenți, pentru diverse motive: ba o adeverință, ba pentru examene, ba o intervenție la vreun profesor sau recuperarea unui examen pierdut etc; Voicu Sebastian face echipă și cooperează excelent, în colectarea de bani de la studenți, cu preotul Vasile Adrian, preotul Popescu Gheorghe, preotul Tucă Nicușor, preotul Bălan Dragoș-Corneliu, dar mai sunt și alții. Colaborare bănoasă, nu glumă!
- Prof. Univ. Dr. Moise Bogdan – titular în cadrul Departamentului de Artă Sacră și Teologie Didactică;
- Lector Univ. Dr. Roman Valeriu zis „Popa Limonadă“, trimis în judecată (vezi aici) – titular în cadrul Departamentului de Artă Sacră și Teologie Didactică; în ziua când s-a răsturnat cu mașina și a produs un accident pe bd. 1 Mai din Constanță, băuse mai înainte cu decanul Moise Bogdan. Preotul avea asupra sa suma de 7.000 lei, bani proveniți din șpăgile primite de la studenți. El este doctor în șmecherii cu obiecte de patrimoniu.
- Prof. Univ. Dr. Petre Ilie – făcător de moaște, titular în cadrul Departamentului de Artă Sacră și Teologie Didactică (vezi aici).
- Un alt preot Doctor este Vasile Adrian de la biserica „Sf. Gheorghe“, care predă Vechiul Testament după „metoda“ preotului Cornițescu Emilian, care constă în respectarea regulii „toată lumea la examene cotizează“. Șeful de an adună sume între 100 – 150 lei/ cap de student participant la examen. Cei care, din diverse cauze, nu se pot prezenta la examene, dar vor note de trecere, tariful se mărește.
- Mai trebuie avut în atenție preotul Popescu Gheorghe, care cere cu nerușinare bani, direct sau prin șefii de ani, de la studenții care susțin examene. Unii dintre studenți spun că sunt taxați chiar și dacă nu sunt prezenți la seminarii.
• Nu ne-ar surprinde absolut deloc să mai fie și alții.
V-am scris doar despre câteva aspecte din marele dezastru existent la Facultatea de Teologie.
De la dumneavoastră ne dorim doar să dați publicității această stare de fapte garve și revoltătoare de la Facultatea de Teologie, iar instituțiile abilitate să se autosesizeze, să efectueze cercetări competente și să dispună toate măsurile ce se impun, în conformitate cu legile țării.
Este foarte important să se treacă imediat la verificarea tuturor persoanelor corupte, iresponsabile și incompetente, care sunt complice cu această situație tragică și revoltătoare.
Faceți totul ca să împiedicați formarea de analfabeți și ratați din rândul studenților de la Facultatea de Teologie!»
***
La închiderea ediției – Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale a venit din nou la Universitatea „Ovidius“ (vezi aici).
[1] OMILÉTIC, -Ă, omiletici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care se referă la elocvența bisericească. 2. S. f. Disciplină teologică privitoare la principiile și regulile oratoriei (predicilor) bisericești. – Din it. omiletico, lat. homileticus, fr. homilétique.
[2] CATEHÉTIC, -Ă adj. Metodă catehetică = formă a metodei conversației constând din întrebări pentru ca elevii să reproducă cunoștințele însușite înainte. [Var. catihetic, -ă adj. / < fr. catéchétique, gr. katechetikos].
[3] Publicată în M. Of. nr. 551 din 3 august 2011. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 567/ 2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 24 iunie 2005, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.