Urmare adresei ziarului REZISTENTA.ro din data de 09 martie 2017, adresată către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogeaˮ al judeţului Constanţa, am primit următorul răspuns:
„(…) – la lăcaşurile de cult pentru care au fost solicitate date, nu au fost efectuate controale în domeniul situaţiilor de urgenţă în anul 2016:
– biserica cu hramul „Sf. Ştefanˮ – ultimul control în 2011;
– biserica cu hramul „Izvorul Tămăduiriiˮ – ultimul control în 2015;
– biserica cu hramul „Sf. Haralambieˮ (unitate de cult care nu se află în evidenţele Inspecţiei de Prevenire) – ultimul control în 2016. La obiectivul menționat au fost constatate două nereguli, respectiv: nesolicitarea/ neobținerea avizului de securitate la incendiu pentru executarea lucrărilor de construire a bisericii, la data verificării în teren lucrarea fiind sistată; neprezentarea unui proiect tehnic pentru instalația electrică, întocmit de o persoană autorizată, din care să reiasă măsurile de apărare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conțin obiectele proiectate, la data verificării în teren iluminatul fiind întrerupt de către firma furnizoare. Pentru prima neregulă constatată a fost aplicată o sancțiune contravențională – avertisment;
– biserica cu hramul „Buna Vestireˮ și „Sf. Maria Egipteancaˮ – nu a fost controlată;
– biserica cu hramul „Sf. Filofteiaˮ – nu a fost controlatăˮ.
Întrebări pentru colonel Daniel – Gheorghe Popa, inspector-șef al I.S.U. Constanța
Când aveți de gând să controlați biserica „Buna Vestireˮ și „Sf. Maria Egipteancaˮ (amplasată la intrarea în stațiunea Mamaia, zona terenurilor de tenis) și biserica cu hramul „Sf. Filofteiaˮ (amplasată în zona mall „Dorallyˮ)? Dar celelalte biserici?
***
La data de 09 iunie 2017, ziarul REZISTENTA.ro s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcții, care, prin adresa nr. 21094/ 16 iunie 2017, ne-a comunicat următoarele:
„(…) În urma controalelor efectuate de Corpul de control al Primăriei Municipiului Constanța și inspectorii Inspectoratului Județean în Construcții Constanța, vă comunicăm următoarele:
• Biserica cu hramul „Sf. Filofteiaˮ, amplasată în zona mall „Dorallyˮ – a fost sancționată contravențional pentru amplasare conteiner metalic cu destinația de lăcaș ortodox de cult, fără a deține autorizație de construire, dispunându-se, totodată, următoarele măsuri complementare: sistarea lucrărilor de construcții și intrarea în legalitate.
- • Biserica cu hramul „Sf. Ștefanˮ, amplasată în parcul de la Gara C.F.R. – deține autorizațiile de construire nr. 3006/ 2004, 742/ 2009, 388/ 2013, 431/ 2015, cea din urmă fiind în perioada de valabilitate, având termen de execuție 36 de luni. În prezent, la această locație nu se execută lucrări de construcții.
• Biserica cu hramul „Izvorul Tămăduiriiˮ, amplasată pe bd. Tomis (zona „Macul Roșuˮ) – a fost sancționată contravențional pentru lucrările executate, fără a deține autorizație de construire, dispunându-se, totodată, următoarele măsuri complementare: oprirea lucrărilor de construcții, desființarea lucrărilor nelegal realizate și aducerea terenului la starea inițială.
- Biserica cu hramul „Sf. Haralambieˮ, amplasată pe bd. Tomis nr. 105A (zona stației OMV – Petrom). Lucrările de construcții au fost executate fără a deține autorizație de construire, proiect tehnic și fără a asigura nivelul de calitate corespunzător cerințelor esențiale printr-un sistem propriu de calitate conceput și realizat prin personal propriu, cu responsabili tehnici cu execuția autorizați, fiind sancționată în consecință.
- Biserica cu hramul „Buna Vestireˮ și „Sf. Maria Egipteancaˮ, amplasată la intrarea în stațiunea Mamaia (zona terenurilor de tenis) – a fost sancționată contravențional pentru lucrările executate fără a deține autorizație de construire, dispunându-se, totodată, următoarele măsuri complementare: oprirea lucrărilor de construcții, obținerea autorizației de construire pentru lucrările nelegal realizate.ˮ
Nota redacției:
- scrisoarea este semnată de Harry-Michelle Boiagian, inspector-șef județean.
- Inspectoratul Județean în Construcții Constanța nu precizează care sunt sancțiunile contravenționale pe care le-a aplicat în urma constatării nelegalităților.
- Potrivit publicației „Jurnalul de Argeșˮ, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost sancționată cu suma de 40.000 lei pentru refuzul de a prezenta documentele solicitate de Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș (vezi aici).
Întrebări pentru Harry – Michelle Boiagian,
inspector-șef județean
În context, având în vedere că este de notorietate faptul că, de-a lungul timpului și în nenumărate situații, inspectorii și conducătorii Inspectoratului Județean de Construcții Constanța și-au dovedit incompetența, iresponsabilitatea, superficialitatea și lipsa de implicare, fiind într-o permanentă și ticăloasă complicitate cu instituția arhiepiscopală, personal cu inculpatul Teodosie Petrescu, ne permitem câteva întrebări, adresate lui Harry – Michelle Boiagian – inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Construcții Constanța:
- S-a adresat Inspectoratul Județean în Construcții Constanța către Arhiepiscopia Tomisului, pentru a-i aduce la cunoștință și a-l atenționa pe inculpatul Teodosie Petrescu – primul vinovat în aceste cazuri, despre situația gravă a bisericilor situate pe teritoriul municipiului Constanța?
- S-a adresat Inspectoratul Județean în Construcții Constanța către Patriarhia Română[1], pentru a-i solicita implicare și sprijin la rezolvarea problemelor grave constatate la lăcașurile de cult ortodoxe din Constanța?
- De ce a permis Inspectoratul Județean de Construcții Constanța începerea, continuarea și finalizarea acestor șandramale, dacă nu dețineau autorizații de construire?
- De ce abia acum, după atâția ani, în urma sesizărilor și întrebărilor noastre, Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a purces la efectuarea de controale și aplicarea de sancțiuni contravenționale?
- De ce au fost sancționate contravențional numai bisericile și nu Arhiepiscopia Tomisului, care, prin conducătorul instituției, inculpatul Teodosie Petrescu, aflat sub control judiciar, a aprobat și a susținut construirea acestor lăcașuri de cult ortodox?
- Este capabil Inspectoratul de Construcții Constanța să organizeze o conferință de presă și să prezinte mass-media documentele de constatare și dovezile de sancționare a bisericilor mai sus rubricate?
- Inspectoratul Județean de Construcții Constanța, în baza prevederilor legale, a efectuat vreo plângere către instanțele judecătorești și instituțiile de urmărire penală?
- Are de gând inspectorul-șef H. M. Boiagian să demisioneze sau, în continuare, se complace să nu facă nimic și să fie plătit degeaba din banii publici?
[1] La data de 15 iunie 2017, redacția REZISTENTA.ro a sesizat Administrația Patriarhală – Cancelaria Sf. Sinod despre starea gravă și ilegală a unor lăcașuri de cult ortodox, construite de Arhiepiscopia Tomisului în municipiul Constanța.