28 octombrie – Ziua Marelui NU, a doua Zi națională a Greciei

0
235

COMUNITATEA ELENĂ „ELPIS” CONSTANȚA

Comunicat de presă

Pe data de 28 Octombrie, Republica Elenă sărbătorește cea de a doua[1] Zi Națională.

Aceasta, în amintirea dimineții zilei de 28 octombrie 1940, când ambasadorul italian la Atena, Emmanuelle Grazzi, i-a înmânat premierului grec Ioannis Metaxas (vezi aici) un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării.

Grecia menținuse relații prietenești cu Germania nazistă, în special în domeniul economic și premierul s-a așteptat poate la o reacție în sprijinul țării sale din partea aliatului Italiei.

Metaxas a respins ultimatumul cu cuvintele „Alors, c’est la guerre” („Ei bine, acesta e războiul”).

Ioannis Metaxas.
Ioannis Metaxas.

Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi) – „Nu” în limba greacă.

După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

De la evenimentul din 28 octombrie 1940, Grecia sărbătorește „Ziua demnității”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. Se organizează parade militare și manifestări cultural-artistice, iar traficul este oprit.

În dimineata zilei de 28 octombrie 1940 s-a anunțat mobilizarea generală și unitățile militare se îndreptau spre front.
În dimineața zilei de 28 octombrie 1940 s-a anunțat mobilizarea generală și unitățile militare se îndreptau spre front.

Orașele de coastă organizează parade navale, însă cel mai mult se sărbătorește în Atena și Salonic.

În acesta din urmă mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios (patronul orașului), ziua în care a ieșit de sub dominația otomană și, nu în ultimul rând, Ziua marelui NU.

Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

Cu aceasta ocazie, în Constanța, Uniunea Elenă din România şi Comunitatea Elenă „Elpis”, vor organiza un serviciu religios și două reprezentații de excepție, în premieră pe scena Teatrului Național de Opera și Balet „Oleg Danovski”.

Biserica Greacă “Metamorfosis” (“Schimbarea la faţă”) este cea mai veche biserica ortodoxă din Constanţa.
Biserica Greacă “Metamorfosis” (“Schimbarea la faţă”) este cea mai veche biserica ortodoxă din Constanţa.
Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța.
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.

Programul manifestărilor va fi:

  • Sâmbătă, 28 Octombrie 2017, ora 14:00, serviciu religios la Biserica Greacă „Metamorphosis”;
  • Sâmbătă, 28 Octombrie 2017, ora 19:00, concert extraordinar de harpă antică, în cadrul căruia vor fi interpretate creații ale marilor compozitori Sergei Rahmaninov, George Enescu, Theodoros Matoulas, Manuel de Falla și John Thomas;
  • Duminică, 29 Octombrie 2017, ora 19:00, spectacol extraordinar cu participarea Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a Ansamblului „Kymata” al Comunității Elene Prahova.

Comunitatea Elenă Elpis Constanța

Președinte, Anton Antoniadis


[1] 25 Martie – Ziua Națională a Greciei.

 

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentPreot din Galați: „Dacă îl prind pe Cumpănă, îi rup capul și îl târăsc prin toată Constanța!”
Articolul următorEroii români, reînhumați în cutii de carton! Cotropitorii bolșevici, în cutii de lemn!
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.