Un privilegiu spiritual: MIREASMA PRIVILEGIILOR SPIRITUALE

0
123

Despre o carte apărută, dar încă nelansată în spațiul public

MIREASMA PRIVILEGIILOR SPIRITUALE de Nina Nicolina PREDA, a apărut în cursul anului 2015 la Editura „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Brăila, dar nu a fost (încă) lansată către opinia publică.

Cartea este un omagiu adus mentorilor spirituali, profesorii Silvia și Dumitru Nichita, care i-au îndrumat încă din adolescență pașii spre lumea cărților și cărora Nina Nicolina PREDA le datorează profesiunea de dăscăliță.

Conform propriilor mărturisiri ale autoarei, cartea conține câteva confesiuni, dialoguri, corespondență legate de personalități ale unor scriitori și dascăli pe care a avut prilejul să-i cunoască și cu care a intrat în dialog spiritual într-un anume moment din existența acestora: cu scriitorul Octavian Paler, în anul în care a fost scos de la direcția „României libere“, socotit indezirabil politic, cu profesorul Dumitru Micu, care, într-o confesiune epistolară, se referă la agresiunea vechiului regim, care i-a schimbat, în tinerețe, existența destinală, cu Ion Brad, poetul ambasador, reprezentant al țării noastre în vatra de cultură a vechii Elade, cu Paul Goma, într-o criză conflictuală cu confrații de breaslă, uniți împotrivă-i, deși acesta își trăia cu greu amarul exilului, departe de țară, chiar și după Revoluție, și, în sfârșit, cu un mai tânăr scriitor și om de aleasă cultură, un privilegiat al spiritului înalt, Teodor Baconschi.

De asemenea, cartea mai conține câteva reflecții pe teme literare, reunite sub titlul „Fascinația lecturii“.

Coperta cărții aparține nepoatei autoarei, Corina – Iulia Preda.

IMG_0001Ce nu se știe despre autoare

Nina Nicolina PREDA s-a născut la 22 noiembrie 1935 în localitatea Mărășești, Vrancea, unde tatăl său fusese detașat, pentru câțiva ani, cu serviciul.

În anul 1940, s-a stabilit definitiv cu familia în orașul Constanța, unde trăiește și în prezent.

Studiile liceale le-a urmat și absolvit la Școala Normală „Elena Doamna“ din București, iar cele universitare la Facultatea de Filologie – Limbă și literatură română.

Este de formație pedagogică, profesor secundar, gradul didactic I, activând ca profesor de limba și literatura română la Liceul (Colegiul Național) Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanța.

Activitatea științifică: articole de specialitate, eseuri, analize de texte literare, publicate în revistele „Limbă și Literatură Română“ și „Limbă și Literatură“, editate de „Societatea de Științe Filologice“, „România literară“, „Jurnalul literar“, „Vatra“, „ExPonto“.

Alte colaborări: Editura „Minerva“, postfețe.

Debut editorial: „Paradisul pierdut“ – volum de poezie, apărut la Editura „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Brăila.

IMG_0002 - CopyUn autograf valoros cât tot aurul de la Roșia Montana

„D-lui Constantin Cumpănă, cel care cu acribie de benedictin a descris istoria navelor comerciale românești, această carte dedicată mentorilor mei spirituali, scrisă spre a reînsufleți pentru o clipă lumea fascinantă a unor oameni de carte minunați.

Cu admirație și mulțumiri pentru trecuta colaborare cu soțul meu, comandantul navei <Independența>”.

Noiembrie 2016, Nina Preda

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentAPELUL ziarului REZISTENȚA către preoții suspecți în dosarul Teodosie
Articolul următor„Teodosie a pupat un elev pe gură, altul s-a mutat cu el în vilă” (din amintirile unui seminarist la Teologie)
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.