Teodora Angela Elefterescu – prima femeie comandant de cursă lungă

0
1713

La data de 1 decembrie 1967, Teodora Angela Leftărescu[1] (03 august 1926 – 29 aprilie 2007) a obţinut brevetul de căpitan de remorcher maritim.

Fiică a căpitanului Vespasian Socolescu, Angela a urmat şcoala primară la Fălticeni, apoi la Liceul de Fete „Dr. Anghelescu“ din Buzău, pe care l-a absolvit în anul 1946, obţinând diploma de bacalaureat la Suceava.

Deşi visul ei era să devină marinar, părinţii au obligat-o să susţină examen la Institutul francez din Bucureşti, unde a urmat cursuri pregătitoare pentru admiterea la Medicină. Reuşeşte şi la examenul de la Facultatea de Medicină, dar renunţă la facultate şi se decide să se angajeze ca marinar.

Depăşeşte obstacolele cauzate de unele inerţii şi prejudecăţi privind prezenţa unei femei într-o astfel de meserie şi este numită ofiţer asistent pe remorcherul „Filimon Sârbu“ (pavilion: România, IMO: 18079, 196 trb, construit în anul 1947).

La şase luni de la acomodarea cu arta navigaţiei a devenit şef de echipaj, după care a susţinut examenul de ofiţer III maritim.

A navigat apoi pe nava „Octombrie Roşu“, ex-„Villa Franca“ (pavilion: România, IMO: 5602576, 1.781 trb., construit în anul 1906), navă-bază de colectare a peştelui, după care a obţinut brevetul de căpitan de remorcher maritim.

Angela Leftărescu a fost ofițer asistent pe remorcherul „Filimon Sîrbu".
Angela Leftărescu a fost ofițer asistent pe remorcherul „Filimon Sîrbu”.

În numai câţiva ani ajunge căpitan de supertraulere („Polar 1“, „Dorna“, „Polar 8“), dar şi alte nave de pescuit oceanic, după care, la 6 februarie 1982, a fost numită în funcţia de comandant al traulerului „Ceahlăul“, depăşind în acest fel performanţele înaintaşelor sale, Principesa Ileana şi Irina Constantziu-Vlassopol.

Traulerul "Dorna".
Traulerul „Dorna”.

A ieşit din serviciu în anul 1984 şi a locuit în cartierul Tomis Nord din Constanţa, unde, într-o garsonieră modestă, a dus o viaţă retrasă, puţini fiind aceia care ştiau că doamna din preajma lor era o legendă vie, o dovadă că femeia şi bărbatul sunt plămădiţi de Dumnezeu din acelaşi lut.

Foto: Gigi Bădilă (postare facebook).
Foto: Gigi Bădilă (postare facebook).
Foto: Gigi Bădilă (postare facebook).
Foto: Gigi Bădilă (postare facebook).
Foto: Gigi Bădilă (postare facebook).
Foto: Gigi Bădilă (postare facebook).

[1] Teodora Angela Leftărescu (19262007) – fiica lui Vespasian şi a Mariei Socoleanu, a fost prima femeie căpitan de lungă cursă din România; la 24 septembrie 1999, a primit, alături de Sofia Ionescu-Ogrezeanu (19202008, medic neurochirurg român, prima femeie din lume care a activat în acest domeniu) titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni; a fost înmormântată în cimitirul localităţii dobrogene Urluia, unde un meşter local i-a ridicat o cruce pe care a încrustat profilul/ conturul unui vapor.

 

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentIrina Constantziu Vlassopol – prima femeie ofiţer din Marina comercială română
Articolul următorNu „Delfinul”, ci „O’Byrne” a fost primul submarin românesc comandat!
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here