În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie 2017, România va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.
Astfel, din această cauză, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.
De menționat că ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.
Entomologul George Vernon Hudson din Noua Zeelandă a fost cel care, în 1895, a propus[1] ora de vară, astfel că, în prezent, 110 ţări din întreaga lume folosesc acest mecanism.
Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit ca oamenii să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.
În Europa, face excepție Islanda, care nu foloseşte ora de vară.
Rusia aplică acest sistem din anul 1981, dar, după 20 de ani, a renunțat pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932 – 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).
Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România (din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată).
Ora de vară a fost reintrodusă în România în anul 1979.
În anul 1996, având în vedere avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene
După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.
Într-un comunicat de presă, C.F.R. Călători informează că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulația urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor:
„Trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 25/ 26 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04:00 – 05:00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2017, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
Înainte de călătorie, recomandăm tuturor pasagerilor să se asigure că au achiziționat bilet pentru evitarea taxării suplimentare în tren și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare. Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să ne contacteze la numerele de telefon 021/ 9521 (pentru traficul intern), 021.314.5528 (pentru traficul internațional Gara de Nord București) sau să se adreseze personalului nostru din stații.“
Efectele trecerii la ora de vară
Specialiștii afirmă că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, întrucât trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei cu anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
– Perturbă ceasul biologic – acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii.
– Creşte riscul de infarct cu 10% – în special în săptămâna de după schimbarea orei.
– Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi – riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.
– Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn – cercetările au evidențiat creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu sau la şcoală.
– Dă peste cap toată rutina zilnică care te ajută să fii mai organizat.
Trecerea în sine la ora de vară este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte. La persoanele care fac faţă mai greu schimbărilor, apar vulnerabilități fizice, care fac ca trecerea de la iarnă la primăvară să implice un efort mare din parte organismului. Anotimpul în care ne aflăm poate fi corelat cu evenimente negative care au avut un impact major asupra vieţii şi securităţii persoanei în cauză. Astfel, primăvara şi schimbarea orei pot fi surse de stres mai mari decât la celelalte persoane.
Plimbările în aer liber, respectarea unui program de somn și o alimentație echilibrată pot oferi un suport benefic în acest proces de adaptare.
[1] Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin, care, în anul 1784, a scris eseul numit „An Economical Project“ în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6:00, surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului, dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont. În anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, după care au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Doar ţările din zona tropicală, Japonia şi China se numără printre cele care nu au adoptat ora de vară.