REZISTENȚA dezvăluie identitatea persoanelor din stenogramele D.N.A.

0
659

În rechizitoriul întocmit de D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanța (dosar nr. 230/ P/ 2016) apar stenogramele unor convorbiri telefonice atât între inculpații din acest dosar, cât și ale unora dintre ei cu alte persoane mai mult sau mai puțin implicate în cercetarea referitoare la deturnarea fondurilor din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Faptul este cu atât mai grav cu cât persoanele au continuat aranjamentele pentru a induce în eroare pe procurori și a-și acoperi faptele infracționale deja comise.

0722/ 685.751.
0722/ 685.751.

– 0722/ 685.751 – acest număr de telefon aparține inculpatului Teodosie Petrescu. Individul a sunat de la acest număr și a fost sunat, purtând convorbiri telefonice cu următoarele persoane:

– 0736/ 123.456 – acest nr. de telefon aparține numitului Eugen Tănăsescu, preot la biserica cu hramul „Sf. Îngeri“, bd. Tomis nr. 170 – Capela Militară, Constanța, consilier Comunicare, membru al Permanenței Consiliului Eparhial, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, realizator și prezentator de emisiuni la „Radio-Dobrogea“.

Laura Caloean și Eugen Tănăsescu.
Laura Caloean și Eugen Tănăsescu.

El este cel care, în cadrul convorbirii telefonice avută cu inculpatul Teodosie Petrescu (în ziua de 06 octombrie 2016) se referă la subsemnatul cu exprimarea „nebunul de Cumpănă deja a scris“ (vezi aici), referindu-se la apariția în rezistenta.ro a listei pentru susținerea de către Teodosie a candidatului independent Dămășaru Costin din Mangalia (la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 pentru Camera Deputaților).

0769/ 223.134 – acest nr. de telefon aparține numitei Laura Caloean, inspector de specialitate în Departamentul de Comunicare al Arhiepiscopiei, fiind umila subordonată a lui Eugen Tănăsescu; cu ceva vreme în urmă a mai lucrat la cotidianul „Cuget liber“ din Constanța.

Din discuția telefonică purtată de Laura Caloean cu inculpatul Teodosie Petrescu, reiese că îi comunică acestuia, din partea lui Eugen Tănăsescu, că „au scăpat listele în presă“, referindu-se, desigur, la apariția în rezistenta.ro a listei pentru susținerea de către Teodosie și Arhiepiscopie a candidatului independent Dămășaru Costin.

0760/ 089.940 – acest nr. de telefon aparține numitului Gherman Micle, călugăr, băgător de seamă, „bun la toate“ prin ograda Arhiepiscopiei Tomisului.

Gherman îi aduce aminte lui Teodosie că are de slujit la un botez. Teodosie îl întreabă dacă „s-au făcut lepădările“. La răspunsul negativ al lui Gherman, Teodosie îi transmite „să înceapă lepădările, repede!“ Gherman i-a răspuns că cei cu botezul au adus apă caldă, întrucât copilul doar ce a fost scos din perfuzii.

Răspunsul lui Teodosie a fost stupefiant: „Scoate apa caldă și pune apă rece că e mai bine așa! Lasă că ajung eu acolo!“

Protosinghel Benedict Georgescu zis Beni, unul dintre intimii lui Teodosie.
Protosinghel Benedict Georgescu zis Beni, unul dintre intimii lui Teodosie.

– 0785/ 266.053 – acest nr. de telefon aparține numitului Benedict Georgescu, protosinghel[1], membru al Permanenței Consiliului Eparhial, exarh (însărcinat cu inspecția și controlul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului).

La data discuției telefonice cu inculpatul Teodosie (08 octombrie 2016), Benedict Georgescu se afla în localitatea 23 August (jud. Constanța) și Teodosie îi spunea să-i dea o adeverință lui Done (inițial spusese Atal, un personaj de la Dervent), pentru a fi dusă la un microbuz care pleca la Botoșani.

În discutie mai apare nominalizat un anume Mihăiță.

Diacon Doru-Emanuel Pantazi, preot Cezar Axinte și Ionuț-Florentin Popa - inspector de specialitate (de la stânga la dreapta).
Diacon Doru-Emanuel Pantazi, preot Cezar Axinte și Ionuț-Florentin Popa – inspector de specialitate (de la stânga la dreapta).

– 40141802769223105 – acest nr. de telefon aparține numitului Doru-Emanuel Pantazi, diacon la Capela cu hramul „Buna Vestire“, Mamaia. Membru în corala „Armonia”. Teodosie îl alintă, spunându-i Doruț, probabil pentru că este căsătorit cu o nepoată a sa.

În discuția telefonică din seara zilei de 08 octombrie 2016 este vorba despre o invitație la un eveniment. În convorbire se mai pronunță numele unui anume Vădănoiu, care s-a întâlnit cu numitul Ionuț, esența și concluzia discuției fiind că „bănuții sunt la Ionuț“.

0726/ 123.901 – acest nr. de telefon aparține numitului Ionuț-Florentin Popa, inspector de specialitate, care, în ziua de 10 octombrie 2016, l-a apelat pe inculpatul Teodosie Petrescu ca să-i comunice că „au venit de la Poliție cu o citație pentru D.N.A., pentru data de 13 octombrie, ora 10:00, pe numele dumneavoastră (Teodosie – n. red.) și am luat-o eu că nu era nimeni la Secretariat“.

Teodosie i se adresează cu numele Ionuț.

Preot paroh Ștefan Aurelian.
Preot paroh Ștefan Aurelian.

– 0733/ 731.157 – acest nr. de telefon aparține numitului Ștefan Aurelian, preot paroh la biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii“, bd. Tomis – zona Macul Roșu, Constanța, inculpat trimis în judecată în dosarul fondurilor europene, împreună cu Teodosie Petrescu și numiții Cojocaru Ciprian-Ioan, Beca Stere, Malaxa Bogdan-Petrișor și Nadoleanu Gheorghe.

În convorbirea telefonică din ziua de 11 octombrie, cei doi discută despre o întâlnire programată „pe la ora trei“, urmând să se întâlnească ulterior „la birou“.

În dimineața aceleeași zile, inculpatul Teodosie îl apelează pe inculpatul Ștefan Aurelian, care îi răspunde că se află la Permanență. Teodosie îl întreabă când trebuie să se prezinte la… (probabil la D.N.A. – n. red.) și dacă știe ce are de făcut. Apoi îl întreabă când trebuie să se prezinte Cojocaru Ciprian-Ioan, Ștefan Aurelian răspunzând că în acea zi la ora 15:00.

Tot Ștefan Aurelian îl informeză pe Teodosie că Malaxa Bogdan s-a prezentat în cursul zilei de ieri (10 octombrie 2016 – n. red).

Peste circa 10 minute, Teodosie îl sună din nou pe Ștefan Aurelian. Acesta îi răspunde că se află „la Centru“ și tocmai vorbește cu Bogdan (Malaxa – n. red.) de la care aflase că nu s-a prezentat ieri (10 octombrie 2016) și că urmează să se prezinte azi (11 octombrie 2016) la ora 11:00. Teodosie îi îndeamnă să se grăbească, pentru a ajunge la întâlnirea cu el, care se afla la sediul CEC din Constanța.

Cojocaru Ciprian - Ioan.
Cojocaru Ciprian-Ioan.

– 0769/ 223.108 –  acest nr. de telefon aparține numitului Cojocaru Ciprian-Ioan, fost preot paroh la biserica cu hramul „Sf. Maria” (vezi aici), în prezent preot la biserica cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena“ I, str. Mihăileanu nr. 104, Constanța, inculpat trimis în judecată în dosarul fondurilor europene.

Acesta a fost apelat de inculpatul Teodosie în seara zilei de 11 octombrie 2016, aproximativ la ora 22:00. În timp ce telefonul suna, se aude vocea unei femei, aflată lângă inculpatul Teodosie, care întreabă:  „Cine-s azi audiați?“. Teodosie îi răspunde femeii: „Ciprian“.

După ce Ștefan Aurelian îi răspunde, Teodosie îl întreabă dacă s-au dus toți trei la audieri și dacă au fost audiați împreună sau pe rând. Ștefan Aurelian îi răspunde că au fost audiați toți trei și pe rând.

Săftescu Iulian-Lucian zis Păpușelul. Prietenii știu de ce.
Săftescu Iulian-Lucian zis Păpușelul. Prietenii știu de ce.

– 0742/ 022.762 – acest nr. de telefon aparține numitului Săftescu Iulian-Lucian, preot paroh la biserica cu hramul „Sf. Gheorghe“, strada Nicolae Iorga nr. 21, Constanța.

În cadrul discuției telefonice din ziua de 11 octombrie 2016, aproximativ în jurul orei 13:00, inculpatul Teodosie îl sună pe acesta și îl întreabă dacă a adunat semnăturile pentru susținerea lui Dămășaru Costin, candidatul independent din Mangalia la Camera Deputaților (vezi aici).

– 0722/ 457.663 – acest nr. de telefon aparține numitului Filip Ion (expert – angajat de inculpatul Teodosie Petrescu).

Pe data de 11 noiembrie 2016, ora 19:00, numitul Filip Ion îl apelează pe inculpatul Ștefan Aurelian, căruia îi spune că i-ar trebui niște state de plată cu semnături, Ștefan Aurelian afirmând că statele motivează numai primirea salariilor, nu și ce fel de muncă au prestat muncitorii. Ștefan Aurelian îl asigură pe expert că deține documente din care reies lucrările de tăiere, legare a viei.

Mai mult decât atât, expertul îl învață pe inculpatul Ștefan Aurelian că „Pentru șpalierii care nu mai sunt trebuie să-mi aduci niște furăciuni“, adică „Așa, uite, mi-au furat ăștia, nenorociții ăștia! Că noi vroiam (să facem lucrările – n. red.), da’ dacă ne-a furat, de unde?(vezi aici).

Ștefan Aurelian îl asigură că deține dosarul penal, dar expertul îi solicită să-i pună la dispoziție numai plângerea, nu tot dosarul, recomandându-i să-i aducă documente cât mai puține, nu căruțe de hârtii!

Expert:„(…) Deci trebuie să te gândești de așa manieră, încât să scăpăm dracului de această treabă… Că o să zică: «Păi, băi, cum vrei dumneata să iei subvenție pentru un lucru care nu îl lucrai?», adică pentru o vie care nu ai lucrat. (…).

Foarte…, foarte finuță e treaba aici. Adică e labirint. Nu trebuie să te lovești, că îți spargi capul, știi? (…) și nu trebuie să acuzăm cu nimic, adică, vezi, Doamne! Trebuie să ai…, să ai și răspunsul la de ce, cum, ce fel.

(…) Cam asta e, că pe urmă…, acum nu știu ce dracu’ o să facă…, să vedem ce o să zică A.P.I.A., știi? (…) Că și la A.P.I.A. o să fie niște întrebări. (…) Și niște hârtii, niște astea.

Și de-acolo să vedem cum o întoarcem ca la Ploiești că, dacă n-o întoarcem ca la Ploiești, cădem în nas, știi? Asta e problema!“

Ștefan Aurelian:Da. Haideți că vin mâine și vă aduc hârtiile pe care mi le-ați cerut! (…).“

Așa cum reiese foarte clar din aceste discuții telefonice, expertul Filip Ion a fost/ este total de partea inculpaților și nu numai că le solicită documentele necesare pentru acoperirea faptelor infracționale comise de aceștia, dar îi și învață cum să procedeze ca să scape de acuzațiile ce le sunt aduse.

***

Nota redacției REZISTENȚA.ro: – Mulțumim colegilor de la logo (1)DEZVĂLUIRI.ro, pentru sprijinul acordat la realizarea acestei investigații.


[1] Protosinghel – grad monahal superior singhelului și inferior arhimandritului; monah care are acest grad.

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentTeodosie și Arhiepiscopia Tomisului – în afara legii
Articolul următorPreotul Eugen Tănăsescu, pupincuristul lui Teodosie, face mișto de preotul Arsenie Boca
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.