Revoluționarii constănțeni sunt indignați și protestează împotriva arhiepiscopului Teodosie

1
205

COMUNICAT de PRESĂ

azi, 03 august 2016

Consiliul Director al Asociației de Revoluționari „Revoluția din 1989“ Constanța a luat act cu profundă indignare de acuzele aberante pe care ÎPS Teodosie al Tomisului le-a prezentat în spațiul public despre un revoluționar, membru al Asociației noastre.

Concret, este vorba despre declarația înaltului ierarh al B.O.R. despre Dl. CUMPĂNĂ CONSTANTIN, afirmând despre acesta că este „securistul cu față de revoluționar“, declarație apărută în articolul cu titlul Reacţie după petiţia pentru schimbarea din funcţie a Arhiepiscopului Tomisului: Constantin Cumpănă, securistul cu față de revoluționar, este invidios pe deciziile IPS Teodosie“ din cotidianul REPLICA de CONSTANȚA din 28 iulie 2016 (http://www.replicaonline.ro/reactie-dupa-petitia-pentru-schimbarea-din-functie-a-arhiepiscopului-tomisului-constantin-cumpana-securistul-cu-fata-de-revolutionar-este-invidios-pe-deciziile-ips-teodosie-284930/) și articolul cu titlul «Ferească Sfântul! Teodosie se ia „la trântă” cu „securistul cu faţă de revoluţionar”», din cotidianul REPLICA de CONSTANȚA din 29 iulie 2016 (http://www.replicaonline.ro/fereasca-sfantul-teodosie-se-ia-la-tranta-cu-securistul-cu-fata-de-revolutionar-285017/).

Gheorghe Turcu - președinte al Asociației de revoluționari "Revoluția din 1989" Constanța.
Gheorghe Turcu – președinte al Asociației de revoluționari „Revoluția din 1989” Constanța.

În acest context, Consiliul Director al Asociației de Revoluționari „Revoluția din 1989“ Constanța face următoarele precizări:

 • Conform documentelor aflate în evidența Asociației noastre, respectiv Decizia (irevocabilă) nr. 804. 19.02.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, confirmată de Secretariatul de Stat pentru problemele revoluționarilor (nr. 18/ 1963/ 25.03.2104 și 18/ 1410/ 15.03.2014) și Comisia de specialitate a Parlamentului României (Sinteza lucrărilor ședinței din 27.05.2014), Cumpănă Constantin nu a fost colaborator al Securității, deci are calitatea de revoluționar, fiind posesorul certificatului seria LRM-C nr. 00496, beneficiind de drepturile conferite de acesta, conform prevederilor Legii nr. 341/ 2004, ceea ce contrazice flagrant afirmațiile publice ale ÎPS Teodosie și documentul la care acesta face referire.
 • De altfel, dacă Dl. Cumpănă Constantin, dar și oricare alt revoluționar din România, ar fi colaborat cu organele fostei Securități, acestuia i s-ar fi anulat certificatul care îi atestă calitatea de revoluționar, conform prevederilor Legii nr. 341/ 2004.
 • De asemenea, suntem consternați de faptul că ÎPS Teodosie, posesor a două diplome de DOCTOR, autor a numeroase articole și cărți, decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”, utilizează un asemenea limbaj care îl descalifică.
 • Chiar dacă, prin absurd, Dl. Cumpănă Constantin sau oricare alt revoluționar ar fi fost colaborator al Securității, ÎPS Teodosie are cu totul și cu totul alt rol și alte obligații ca „păstor“ al credincioșilor săi, nicidecum de a denigra „oaia rătăcită de turma sa“ ca să o supună oprobriului public.
 • IPS Teodosie, slujind la Troița din parcul Casei de Cultură, loc pe care revoluționarii constănțeni nu îl recunosc ca fiind reprezentativ pentru ei și Revoluția de la Constanța.
  IPS Teodosie, slujind la Troița din parcul Casei de Cultură, loc pe care revoluționarii constănțeni nu îl recunosc ca fiind reprezentativ pentru ei și Revoluția de la Constanța.

  Să nu uite ÎPS Teodosie rolul pe care revoluționarii constănțeni l-au avut în zilele sângeroase din Decembrie 1989, dar și tributul în morți și răniți pe care aceștia l-au plătit pentru obținerea Victoriei Revoluției de la Constanța, oraș recunoscut și declarat ORAȘ-MARTIR.

 • Îl întrebăm pe ÎPS Teodosie cât de sincer era atunci când, în luna Decembrie a fiecărui an, participa la slujbele de comemorare a eroilor Revoluției de la Constanța și de ce se pretează să jignească în asemenea manieră un revoluționar constănțean?

În această situație, luând act de gravitatea afirmațiilor făcute de ÎPS Teodosie la adresa Domnului Cumpănă Constantin, revoluționar, membru al Asociației noastre, ne exprimăm PROTESTUL și considerăm că este indamisibil, revoltător și constituie un afront pentru membrii Asociației noastre ca un revoluționar cu merite deosebite, care a contribuit la Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, să fie denigrat și jignit de cineva, oricine ar fi această persoană.

De aceea, solicităm imperios ca ÎPS Teodosie să își ceară scuze în mod public pentru afirmațiile denigratoare și calomnioase pe care le-a proferat la adresa unui revoluționar, membru al Asociației noastre.

 Ne rezervăm dreptul de a trece și la alte forme de protest.

 CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIAȚIEI

„REVOLUȚIA DIN 1989“

CONSTANȚA

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentEmigranți evrei salvați prin porturile românești
Articolul următorRomanul #iubire – o poveste de viață, ce poate fi a oricăruia dintre noi
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.

1 COMENTARIU

 1. Unul din sefii revolutionarilor a fost un tigan care lucra la RAJA. A fost un bisnitar de la Continental angajat cu frta de militieni ca se saturasera sa-i dea amenzi.

   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here