
În anul 1903 a fost construit remorcherul (cu zbaturi) „S.H. Cetatea“ (pavilion: România, armator: Direcţia Serviciului Hidraulic, port de bază: Giurgiu, corp din oţel, punte din oţel şi lemn, 164,5 to., lungime: 34,35 m, lăţime: 4,82 m, înălţime: 2,37 m, pescaj: 1,38 m, echipaj: 14 membri[1], propulsie: maşină cu aburi alternativă cu dublă expansiune orizontală tip „Compound“, 2 roţi cu zbaturi cu excentric, amplasate lateral, în apropierea cuplului maestru, puterea maşinii: 130 c.p., maşină auxiliară[2] cu aburi cu simplă expansiune – 10 c.p., viteza: 15 km/ h, combustibil: păcură, capacitatea depozitului de combustibil: 15 to., consum: 130 kg/ h, constructor: 1903, Şantierul Naval Turnu Severin).
Remorcherul face parte din categoria navelor care astăzi nu se mai construiesc, iar numărul celor existente este din ce în ce mai mic. Este o realizare obişnuită în acea epocă, nefiind singulară, în Şantierul Naval Turnu Severin construindu-se, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, numeroase alte nave similare.


De la Galaţi la Sulina sau de la Galaţi la Giurgiu, nava era cunoscută în toate porturile Dunării de Jos, fiind cea menită să marcheze drumul drept pentru cei ce străbăteau fluviul.
De la bun început, proprietarul a fost Serviciul Hidraulic (S.H.), nava având rolul de a asigura buna desfăşurare a traficului pe Dunărea de Jos, prin instalarea mijloacelor de semnalizare, lansând şi ridicând geamanduri.
Capacităţile mari, pescajul mic şi suprafaţa mare de manevre au făcut ca nava să reziste întreagă până în zilele noastre.
Raritatea acestui remorcher constă în faptul că, în prezent, în România mai există numai două nave cu zbaturi construite la Turnu Severin: „Cetatea“ (1913, scoasă din circuit) şi „Borcea“ (1914, reamenajată, în stare de funcţionare).
A fost în exploatare în perioadele 1903-1978 şi 1980-1982 şi a fost reparat capital în anul 1980, la Şantierul Naval Orşova.

Nava şi-a petrecut anii din urmă la A.F.D.J. Galaţi, până când, în 1982, a ieşit definitiv din exploatare, fiind retrasă pe Canalul Plantelor[3] (Sf. Gheorghe) din Giurgiu, loc în care se află şi în ziua de azi (septembrie 2010).
Fiind practic abandonată, nava a fost prădată de hoţii în căutare de metale pentru „reciclare“ şi a suferit un proces continuu de degradare (la data editării cărții, nava era supravegheată, având la bord un mic echipaj).

În 1987, într-un raport tehnic[4] se scrie: „starea generală a navei este nesatisfăcătoare, nemaifiind aptă pentru navigaţie“, deoarece nu mai prezenta siguranţă în exploatare din cauza vechimii şi a gradului avansat de coroziune.
În consecinţă, se recomanda armatorului casarea remorcherului şi recuperarea căldării în scopul reparării acesteia. În acel moment, nava, deşi inaptă pentru navigaţie, întrunea totuşi majoritatea condiţiilor pentru a fi clasată în patrimonial tehnic naţional mobil, urmând ca, ulterior, să fie supusă recondiţionării şi reamenajării.
A.F.D.J. Galaţi a făcut un apel la toţi cei care, într-o formă sau alta, aveau un interes în salvarea navei, punându-se problema recuperării remorcherului încă de prin anii 2000 – 2001.
Au fost fel de fel de propuneri. Nu numai de la noi, ci şi de la nemţi şi elveţieni. În primul moment, toată lumea a fost foarte entuziasmată, apoi, când vedeau cât de degradată este nava, dădeau înapoi, pentru că nimeni nu investeşte din raţiuni sentimentale.
Practic, în momentul de faţă, numai o minune mai poate salva nava, doar vreun milionar excentric, dispus să investească…
Deşi, din punct de vedere istoric[5] şi tehnic, nava „Cetatea“ este o legendă a navigaţiei fluviale româneşti, având cea mai îndelungată activitate în cadrul unui serviciu hidrografic pe Dunăre, mai există doar speranţe minime ca aceasta să fie reabilitată şi să devină funcţională.
