Infractorul Teodosie –  reclamat de un grup de preoți și credincioși

0
1897

Sesizarea este semnată „Un grup de preoți și credincioși iubitori de dreptate“ și o completează pe cea a ziarului REZISTENTA, adresată către Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF)  la data de 01 noiembrie 2016 (vezi aici n. red.) și către Oficiul European pentru Lupta Antifraudă (OLAF) la data de 17 noiembrie 2016 (vezi aici –  n. red.).

Scrisoare către Oficiul European pentru Lupta Antifraudă (O.L.A.F.)

«Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (Constanța), este acuzat pentru obținerea ilegală a unor subvenții în valoare de 300.000 euro (cca 1.200.000 lei ) la ferma din Nazarcea, jud. Constanța.

Fostul director Nicolae Marghiol al domeniilor, susține că Teodosie a distrus via și livada cu bună știință, dar subvențiile au fost încasate ilegal în continuare.

Ferma Nazarcea a fost oferită Arhiepiscopiei Tomisului de Guvernul Adrian Năstase, în 2002. De atunci a început practic și declinul celei ce a fost, odată, una dintre fermele etalon ale României.

Nicolae Marghiol.
Nicolae Marghiol.

Niculae Marghiol, fost director general la ferma de la Nazarcea, confirmă declinul: „Erau viile 350 de hectare, erau pe producție 12-14 tone pe ha din 2002, după ce au preluat preoții, au început să se degradeze. Era un muscat otonel, un chardonnay, era vie cu potențial, e de fapt o vie tânără, nu e vie bătrână.“

Din 2010, au stabilit procurorii, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de Teodosie, a încasat subvenții pentru o cultură de viță de vie care nu mai există, fiind vorba despre o suprafață de peste 350 de hectare.

În teren, surpriză! Procurorii nu au găsit mare lucru, nici din livadă și nici din vița de vie pentru care clericii au luat cca 1,2 milioane de lei ca subvenție.

Niculae Marghiol, fost director la ferma Nazarcea: „A tăiat pomii din livadă și subventia a mers în continuare și a luat până azi, când am văzut că a început să taie din ele ca să nu le muncească, și făceau acte de subvenții. Mi s-a părut ceva dubios.“

Cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură A.P.I.A.), de unde Arhiepiscopia a încasat bani europeni ca subvenții, spun că verificările în teren sunt aleatorii.

apia-agentia-de-plati-si-interventie-pentru-agricultura-siglaDan Burlacu, director A.P.I.A. Constanța: „În 2013, când a venit, a fost eșantionat la control, s-a prezentat echipa de control, echipa are măsurătorile făcute, are pozele făcute.“

Mai grav este că, odată cu declinul brusc al fermei, localnicii și-au pierdut locurile de muncă.

Niculae Marghiol, fost director la ferma Nazarcea: „Oamenii care au muncit aici, loc de muncă nu mai au. Aici erau locuri de muncă pentru 100 de persoane! Le e teamă să vorbească, pentru că Teodosie este un om influent și le e frică că se trezesc cu dosare penale!“

În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați (vezi aici – n. red.), au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în scopul de a primi fonduri europene.

Inculpatul Teodosie Petrescu, rușinea ortodoxiei.
Inculpatul Teodosie Petrescu, rușinea ortodoxiei.

În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/ „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole si de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafața unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează:

Răspunsul A.P.I.A. (15 februarie 2015) din care reies sumele achitate ca subvenții către Arhiepiscopia Tomisului, pentru pământuri lăsate pârloagă.
Răspunsul A.P.I.A. (15 februarie 2015) din care reies sumele achitate ca subvenții către Arhiepiscopia Tomisului, pentru pământuri lăsate pârloagă.
  • în 2010 – 142.988,37 lei,
  • în 2011 – 148.610,21 lei,
  • în 2012 – 239.732,26 lei,
  • în 2013 – 262.267,07 lei,
  • în 2014 – 281.733,52 lei,
  • în 2015 –   84.631,23 lei,
  • în anul 2016, plățile nefiind încă autorizate, această faptă a rămas în faza tentativei).

Multe informații în legătură cu fraudarea fondurilor, deține și Stere Beca, care, și el, a fost, la un moment dat, director la ferma Nazarcea.

În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro[1]. Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie.

Binecuvântarea dată de către arhiepiscopul Teodosie are valabilitate de semnătură. Să se țină cont de acest lucru.

Se face o intervenție a P.S.D.-ului, pentru ca Teodosie să scape de judecată, pentru că Teodosie este susținut de PSD.

Pe data de 18 februarie 2017 expiră celelalte 60 de zile de control judiciar pentru Teodosie. Fraudarea celor 300.000 euro trebuie să fie pedepsită.

Vă rugăm mult, faceți tot posibilul ca acest caz să nu fie mușamalizat. După modelul lui Teodosie, tinerii din România vor învăța că pot frauda fondurile europene și nu vor păți nimic.

Un grup de preoți și credincioși iubitori de dreptate».

 * * *

media-142179121641097600La data de 02 februarie a.c., Oficiul European pentru Lupta Antifraudă (OLAF) a confirmat primirea sesizării de mai sus: „Thank you for the below message you submitted via the «Anti-fraud information request» – form of the European Anti-Fraud Office (O.L.A.F.) website. We will process your enquiry according to the European Commission’s Code of good administrative behaviour“.[2]

descărcarePotrivit comunicatului DNA din data de 03 februarie 2017[3], în cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1278/ VIII/ 3 din 17 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.


[1] Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

[2] „Vă mulțumesc pentru mesajul de mai jos, trimis prin intermediul «Anti-fraudă de solicitare de informații» a site-ului Oficiul European de Luptă Antifraudă (O.L.A.F.). Vom procesa cererea dvs. în conformitate cu Codul de bună conduită administrativă a Comisiei Europene“.

[3] http://www.agerpres.ro/comunicate/2017/02/03/comunicat-de-presa-dna-11-13-08

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentPreotul Nechita Runcan s-a lepădat de fiul său și nu l-a declarat la dezbaterea moștenirii!
Articolul următorDecizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în cazul preotului George Ciulei
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.