Subiect foarte controversat în cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, oferirea gradațiilor de merit cadrelor didactice devine un adevărat tabu când este vorba de Facultatea de Teologie.
La alte facultăți din aceeași instituție se fac contestații, unele ajungând până la Minister, dacă motivele sunt întemeiate (cum a fost cazul de la Facultatea de Științele Naturii), însă la Teologie totul se mișcă și stă numai la vrerea mușchilor lui Teodosie, adică la binecuvântarea[1] acestui inculpat trimis în judecată.
La Facultatea de Teologie, aflată la discreția grupului infracțional constituit și foarte activ aici, lucrurile sunt mai simple. Teodosie trâmbițează adunarea pupincuriștilor săi, preot Prof. Univ. Dr. Bogdan Moise (Departamentul de Artă Sacră și Reologie Didactică) și prof. Univ. Dr. Dănuț-Dumitru Popovici[2] (Departamentul de Teologie Practică), secondați uneori și de prof. Univ. Dr. Răzvan Ionescu[3] (Departamentul de Teologie Ortodoxă Biblică și Sistematică), și cei desemnați (care au voie să-și depună dosarul) se aleg pe sprânceană. De obicei, doi pentru un loc, adică cel care trebuie să câștige gradația și o „mână moartă“ (cel care trebuie să facă figurație).
Trebuie să rețineți faptul că interesul pentru aceste gradații este foarte mare, având în vedere că acestea reprezintă 25% din salariu și se acordă timp de cinci ani. Au fost timpuri la Teologie când, totuși, măcar una dintre gradații era acordată pe drept, dar, în prezent, acele vremuri au trecut demult și peste ele s-a așternut uitarea.
În materialul de astăzi ne vom concentra atenția asupra a trei personaje, care, prin modul în care li s-au atribuit aceste gradații, sfidează orice normă de morală sau de bun simț.
Meritele lui Damean cresc din an în an
Preotul Conf. Univ. Dr. Doru-Claudiu Damean din cadrul Departamentului de Teologie Practică, nimeni altul decat cumnatul prodecanului Dănuț-Dumitru Popovici (căsătorit cu sora acestuia), este beneficiarul unei gradații de merit.
Imediat ce Popovici s-a înfipt prodecan și a devenit unealta principală a lui Teodosie în facultate, cumnatul său a și prins rădăcini și, asemeni lui Fat-Frumos, a crescut într-un an cât alții în 10, 20 sau 30. Mai pe înțelesul tuturor, într-un an calendaristic a ajuns și lector, și conferențiar, la fel ca vestitul Florin-Bogdan Chiriluță, iubitul lui Teodosie.
Preotul Doru Damean respectă același „canon“: vine când vrea la ore, nu participă și nu se evidențiază cu nimic în activitățile facultății și este atât de discret, încât, dacă n-ai ști că are gradație de merit, nici nu ai spune că este angajat la Facultatea de Teologie.
Între „meritele“ sale incontestabile și în beneficiul imaginii și integrității facultății, care îl tolerează prea mult, se află vânzarea de cărți către studenți, individul fiind însoțit în sălile de clasă de cumnatul Popovici, pentru a-și putea impune prezența și cărțile la vânzare.
Un alt „merit“ al său a fost acela prin care și el a reușit să forțeze avansarea la poziția de conferențiar, fapt demonstrat cu ocazia venirii comisiei ARACIS[4] la începutul anului calendaristic 2016, când, în urma acțiunilor comisiei, Facultății de Teologie i s-au retras 70 de locuri de la Secția Pastorală, a fost retrogradată specializarea respectivă și facultatea a rămas sub monitorizare.
De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că echipa de evaluatori ARACIS a constatat o problemă gravă la cinci dintre universitari, și anume „nesatisfacerea standardelor minimale pentru ocuparea postului de conferenţiar”, printre care și conf. univ. Doru-Claudiu Damean (vezi aici).
Toți colegii săi sunt revoltați și scârbiți, dar niciunul nu are curajul să se exprime, întrucât îl paște retragerea binecuvântării lui Teodosie, deci își pierde funcția.
Un actor absent cu replici de mârlan
Prof. Univ. Dr. Răzvan Ionescu[5], 52 de ani (Departamentul de Teologie Ortodoxă Biblică și Sistematică), actor la bază, a fost cuprins dintr-odată de febra revelației și, prin 2004/ 2005, s-a pogorât într-o organigramă deja supraîncărcată.
Își permite orice cu zburdalnicul Teodosie și beneficiază de tratament preferențial, de fapt i se îndeplinesc toate mofturile, orice fiță. Știindu-se sub protecție absolută, a devenit obraznic, nesimțit și nerușinat și, fără să stea prea mult pe gânduri, jignește în stânga și în dreapta, ridică tonul la oricine, utilizând expresii triviale, deși, paradoxal, specimentul, predă MORALA CREȘTINĂ!
Predă „Morala“ este un fel de a spune, căci, de luni de zile, nu l-a mai văzut nimeni pe bietul actor grăbit în rolul de profesor, deși prezența sa ar fi serios justificată de funcția de director al Departamentului de Teologie Ortodoxă Biblică și Sistematică – o funcție foarte bine plătită, conform noii grile de salarizare (vom reveni pe acest subiect).
Spre deosebire de Doru Damean, care, foarte rar, mai mișcă un deget, Răzvan Ionescu nu mișcă niciunul, dar este membru în toate comisiile (admitere, licență, masterat) și nu ratează nicio indemnizație). La fel de adevărat este și faptul că, în fiecare an, mai primește și o normă suplimentară la plata cu ora.
Ca și în cazul lui Doru Damean, toți colegii săi sunt revoltați și scârbiți, dar niciunul nu are curajul să se exprime, întrucât îl paște retragerea binecuvântării lui Teodosie, deci își pierde funcția.
Foarte rar își examinează studenții în campus (acum, de când cu controlul universității de la admiterea din toamnă, când au fost prinși cu mâța în sac), deoarece, în majoritatea cazurilor, examenul cu „ritual aparte“ se desfășoară la Arhiepiscopie, unde cohorte de studenți, veniți de frică de la prima ora, îl așteaptă să-și termine mai întâi prânzul arhiepiscopal cu Teodosie!
Să amintim câteva dintre beneficiile acestui prea mult răsfățat și abuziv tolerat:
- A avut tot timpul mașină la scară pe ruta București – Constanța și retur. După ce că i se oferă acest privilegiu, actorul se comportă ca un mârlan și își jignește discipolii ca la ușa cortului.
Sursele noastre ne-au confirmat că studenții sunt la capătul răbdării și nu mai suportă atâtea mofturi și injurii din partea acestui ipochimen, dar nimeni nu îndrăznește să-l corecteze și să-i recomande codul manierele elegante, întrucât lepra de Teodosie le poate retrage în orice moment binecuvântarea și astfel pot fi exmatriculați.
Este o situație care trebuie înțeleasă, căci cine ar risca să fie exmatriculat din anul III sau IV (mai ales cu loc la buget)?
- Are rezervată cameră pe malul mării, la Casa de oaspeți a Universității. Atenție! Camera este rezervată pe durata unui an întreg, în regim non-stop, așa ca o proprietate personală, în timp ce alți profesori stau înghesuiți sau, dacă este organizată vreo conferință în universitate și este aglomerat, nici nu găsesc loc, dorm pe la cunoștințe sau la hotel!
Câți profesori beneficiază de asemenea facilități, de o locuință rezervată permanent la mare? Ce caută acest individ, în perioada concediilor, într-o locuință a Universității, pusă la dispoziție… fără plată! Mai mult decât atât, mârlanul are și pretenții, face mofturi, și apartamentul trebuie să fie musai cu vedere la mare și cu pat matrimonial. Cam ciudat, pentru un profesoraș de Morală, nu? De ce permite conducerea Universității o asemenea discriminare, aceste abuzuri?
- În urmă cu ceva ani, Teodosie i-a mai îndeplinit un moft: l-a „hirotonit“ prodecan, numai că proasta atmosferă din facultate și comportamentul mârlănesc și mafiot a făcut ca numărul studenților să scadă și din cei doi prodecani, el și Dănuț-Dumitru Popovici, a trebuit păstrat numai unul. Fiecare dintre aceștia își revendica supremația (ca hienele). În cele din urmă a câștigat exemplarul cel mai servil și mai bun… „colector de taxe“ de la studenți!
- O alta poftă ce i-a fost îndeplinită acestui individ a fost și introducerea unor materii care nu vizează programa de studii de Teologie (și așa încărcată). Astfel, studenților le-au fost îndesate pe gât discipline ca: RETORICA sau CULTURĂ și CIVILIZAȚIE. (în ceea ce priveste Retorica, studenții, în loc să se deprindă cu arta acestei specialități, sunt „miluiți“ cu note de 4 sau chiar mai mici, pentru a putea reveni la restanțe!
- Dupa metoda brevetată de Dănuț-Dumitru Popovici, studenții trebuie să achiziționeze volume și reviste ale simpozioanelor facultății, pe care autorii menționați la „Cuprins“ nu au ocazia să le primească întotdeauna, căci acestea trebuie vândute studenților.
E legală apucătura aceasta evazionistă și imorală? Dacă organele fiscale ar depista o librărie că vinde măcar un creion fără bon, ar fi o amendă cât Universitatea „Ovidius“, dar la Teologie se fac hoții, evaziune și alte ticăloșii în numele Domnului, fără ca nimeni să se (auto)sesizeze.
Până de curând, toate acțiunile au fost confiscate și însușite de tripleta Răzvan Ionescu, Moise și Dănuț-Dumitru Popovici. „Până de curând“ este un fel de a spune, căci, din toamna anului 2016, de la dovedirea de către Universitate a modului obscur și ticălos în care se desfășurau „slujbele“ la Facultatea de Teologie, toți, în frunte cu demisul Bogdan Moise, au băgat capul în cutia stranei.
În perioada de glorie, volumele se publicau, de cele mai multe ori, la Editura Arhiepiscopiei, unde, sub oblăduirea consilierului cultural Bogdan-Florin Chiriluță din gașca lui Teodosie (personaj de excepție din învățământul tomitan, căci mai avea puțin și plagia și numerele de la paginile unor lucrari, personaj de o calitate morală de excepție – sesizați ironia!) se putea scoate după bunul plac (ca micii și cârnații în zi de iarmaroc, oricând, oricum și oricât, bani să iasă!).
Aici apare un alt personaj, slujitor devotat, numitul Doru Negricea, tot un fel de cadru didactic, care, dacă este întrebat ce a făcut în ultimii cinci ani, va fi nevoit să răspundă că a trecut pe la cursuri din an în Paști.
În finalul acestui subtitlu, dorim să mai precizăm doar faptul că deținem informații că actorul-profesor Răzvan Ionescu nu este nici el străin (și tu, Brutus?) de „rolul“ jucat pe scena plagiatului (vom reveni pe această temă).
Cine-n gură este tare are binecuvântare
Ion-Iulian Dumitru – arhid. asist. univ. dr., dirijorul corului „Armonia“[6], despărțit și recăsătorit. Recent, acestui individ i s-a acordat gradația de merit. Și toți se întreabă: pentru ce merite?
Teodosie-mitomanul ar răspunde că pentru faima pe care corul „Armonia“ o aduce facultății. Măi, să fie! Nimeni nu știe dacă acest cor este înregistrat ca fiind corul Facultății, dimpotrivă, este considerat corala bărbătească a Arhiepiscopiei Tomisului.
În altă ordine de idei, corala „Armonia“ nu și-a armonizat niciodată cântările cu vreo acțiune a facultății (exceptând cazurile când l-a însoțit pe Teodosie la vreo acțiune legată de facultate și, atunci, doar pentru ca el să-și umfle pieptul și mușchii fleșcăiți!).
Membrii acestui cor au un statut cu totul și cu totul special: cei care sunt studenți nu dau deloc pe la facultate și, mai ales, pe la examene. Totuși, ei promovează!
De ce admite conducerea facultății această situație abuzivă și revoltătoare? Dar conducerea Universității? Pe urmă vă mai mirați și vă dați virgini că imaginea instituției a fost violată și încrederea vă este retrogradată și monitorizată!
Revenim la întrebarea de mai sus: pentru ce merite i-a fost acordată gradație numitului Iulian Dumitru, preot divorțat și recăsătorit? Divorțul și recăsătoria sunt fapte anticanonice și în flagrantă contradicție cu prevederile Protocolului dintre Ministerul Educației și Patriarhia Română, art. 13, al. (4): „Retragerea avizului scris (binecuvântării) al chiriarhului se aplică studenților care se fac vinovați de abateri grave de la morala și doctrina cultului, după consultarea consiliului facultății de teologie. În aceste situații, exmatricularea studenților va fi pusă în aplicare de către conducerea universității“.
Întrebarea rămâne retorică, pentru că ce pretenții poți avea de la imoralul, anticanonicul și penalul Teodosie, un individ care batjocorește și băloșește tot ce atinge, inclusiv valorile morale și spirituale, însăși credința ortodoxă?
Este vreo explicație/ legătură cu faptul că Bogdan-Florin Chiriluță s-a autointitulat managerul acestui cor și se plimbă în toata lumea ca însoțitor al acestei formații?
Se cuvine să mai punctăm un aspect despre gașca Teodosie Petrescu – Dănuț-Dumitru Popovici – Răzvan Ionescu. Din toata comisia de admitere, trimisă rușinos acasă de către conducerea Universității, doar Dănuț-Dumitru Popovici și Răzvan Ionescu au făcut notă discordantă. Evident că numai „înaltul grad de moralitate“ al acestora i-a obligat să-și denunțe colegii prin note informative/ memorii/ rapoarte, pentru a scăpa basmale curate. Așa se explică de ce Dănuț-Dumitru Popovici este prodecan, iar Răzvan Ionescu a ajuns Director de Departament.
Sumele cu care sunt retribuiți[7] aceștia oscilează între 7.000 – 10.000 lei/ lună, posibil și mai mult, ceea ce ar explica apetența lor la funcții, absențe nemotivate, comportamente mârlănești, dar și de dat în gât colegii.
Lacom și sclav al banului, deci al dracului, Teodosie nu s-a lăsat nici el mai prejos și a preluat funcția de Director de Școala Doctorală la Teologie, astfel că, în acest mod, cu Cosma decan, de fapt plantă de decor, controlul găștii infracționale asupra a tot ce mișcă în această Facultate este total. Vom reveni.
***
De același autor mai puteți citi:
- https://rezistenta.ro/desfiintati-facultatea-de-teologie-din-constanta/ (o6 decembrie 2016).
- https://rezistenta.ro/mafia-doctoratelor-de-la-facultatea-de-teologie-din-constanta/ (10 martie 2017).
[1] Conform Protocolului încheiat între Ministerul Educației (înregistrat cu nr. 9217/ 29 mai 2014) și Patriarhia Română (nr. 5120/ 29 mai 2014), Cap. III – Învățământul Teologic Ortodox Universitar, Art. 14 – Ocuparea unui post didactic în cadrul unei facultăți sau departament de teologie ortodoxă se face cu avizul scris (binecuvântarea) al chiriarhului. Art. 15 – Candidatul la o funcție de conducere (decan și prodecan) în cadrul facultăților de teologie ortodoxă trebuie să prezinte avizul scris (binecuvântarea) al chiriarhului. Refuzul acordării binecuvântării trebuie să fie temeinic motivat și să aibă avizul Sinodului Mitropolitan. Art. 16 – În cazul retragerii avizului scris (binecuvântării) al chiriarhului, ca urmare a unor abateri doctrinare (dogmatice), liturgice, morale sau canonice, cadrul respectiv pierde dreptul de a mai preda sau, după caz, de a mai ocupa o funcție de conducere (decan și prodecan) într-o facultate de teologie ortodoxă.
[2] Potrivit declaraţiei de avere completate în luna iunie 2015, prof. univ. dr. Dumitru-Dănuț Popovici deţinea un teren intravilan de 1,20 de hectare, dobândit în anul 2008, şi un apartament de 97 mp, dobândit în anul 2011. În două depozite bancare, deschise în anul 2011, respectiv 2012, au fost depuse sumele de 97.000 de lei şi 5.200 de euro. În anul fiscal 2014 a câştigat 55.614 lei de la Universitatea „Ovidius“ pentru activităţi didactice şi 17.800 de lei ca preot paroh. Dumitru-Dănuț Popovici nu este asociat în nicio societate comercială, aşa cum reiese din declaraţia de interese completată în iunie 2015 (vezi aici).
[3] Prof. univ. dr. Răzvan-Gabriel Ionescu deţine, potrivit declaraţiei de avere completate în luna noiembrie 2015, un apartament de 40,70 mp, dobândit în anul 1999, şi un automobil Renault Symbol, fabricat în anul 2006. La rubrica „Active financiare“ sunt menţionate două conturi şi două depozite, în care sunt păstrate sumele de 17.599,55 de lei, 3.790,66 de euro şi 9.975,37 de dolari. Răzvan-Gabriel Ionescu are şi o datorie, de 4.466,54 (moneda nu este precizată), scadentă în anul 2016. În ceea ce priveşte veniturile, acesta a câştigat, în anul fiscal 2014, 64.690 de lei de la Universitatea „Ovidius“. Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată în luna noiembrie 2015, Răzvan-Gabriel Ionescu nu deţine acţiuni la nicio societate comercială. (vezi aici).
[4] Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este agenția publică însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. (http://www.aracis.ro/).
[5] http://www.tnb.ro/ro/razvan-ionescu
[6] Corala bărbătească „Armonia“ a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Corala are în palmares două medalii de aur la World Choir Games 2012, desfăşurat în SUA, Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor și Cor bărbătesc și una de argint (Muzică sacră) la Campionatului European al Corurilor din 2013, desfășurat la Graz, Austria, două medalii de aur şi Marele Premiu la World Choir Games, ediţia a şaptea, care a avut loc în Riga, Letonia, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competiţiilor European Choir Games şi Grand Prix of Nationes (2015, Magdeburg, Germania). De asemenea, Corala „Armonia“ a participat la numeroase concursuri și concerte atât în ţară, cât si în străinătate. Din componenţa coralei fac parte preoţi, diaconi și studenţi ai Facultăţii de Teologie. (vezi aici).