
Moartea marinarului român Constantin Todoresco[1] (fochist clasa I) a survenit la data de 15 februarie 1898, în urma exploziei cuirasatului[2] de linie[3] american „Maine“ (pavilion: S.U.A, IMO: 6100379, 6.682 trb., lungime: 98,80 m, lăţime: 17,40 m, pescaj: 6,55 m, armament principal: 4 tunuri x 254 mm, propulsie: 2 maşini cu triplă expansiune, viteza: 17 Nd., constructor: 1888-1895, „New York Navy Yard“, Brooklin – S.U.A), în timp ce bastimentul se afla în portul Havana – Cuba.
Cauzele deflagrației au rămas neelucidate (nu a fost exclusă varianta unui atentat[4]). Dintre cei 353 de membri ai echipajului au supraviețuit numa 87 de marinari, ceilalți murind sau fiind dați dispăruți în urma cumplitei explozii.
Iniţial, numele lui Todoresco a fost trecut pe lista celor dispăruţi, publicată de Ministerul Marinei, dar, ulterior, trupul lui a fost găsit şi înmormântat (nefiind identificat) în cimitirul din Havana, apoi reîngropat în Cimitirul Arlington (Washington – S.U.A.) – vezi foto aici -, alături de ceilalţi marinari pieriţi în teribila catastrofă, în amintirea lor fiind ridicat un monument comemorativ. Originalitatea monumentului constă în faptul că acesta înglobează în întregul său și catargul original de la pupa cuirasatului scufundat. Pe placă este inscripționat și numele românului: Constantin Todorescu, fireman, first class.
Conform datelor din propriul dosar de evidenţă, Constantin Todoresco s-a născut la data de 15 februarie 1863 (a murit chiar în ziua aniversării nașterii sale!), în Brăila, mama sa fiind Maria A. Borche (probabil Borş sau Borcea).
Se presupune că, spre deosebire de George Pomutz[5], care s-a refugiat în S.U.A. din motive politice, Todoresco a emigrat în S.U.A., în anul 1880, din motive economice, la fel ca multe alte mii de români din acea vreme.

În februarie 1886, în Philadelphia, s-a înrolat în Marina Militară a S.U.A. (USS Navy), iar în martie 1889 s-a debarcat de la bordul navei „Essex“, care se afla în Malta, cu calificativul „onorabil“.
A revenit în România, dar nu a stat foarte mult şi, în anul 1892, conform evidenţelor, apare înrolat ca tunar clasa a 2-a pe mai multe nave, printre care şi cuirasatul „Vermont“.

La 14 ianuarie 1895, după mai mult de şase ani petrecuţi în Marina Militară a S.U.A., a fost din nou eliberat şi s-a stabilit în Philadelphia.
La 15 iunie 1895, Constantin Todoresco s-a înrolat din nou în Marina Militară a S.U.A., tot ca tunar clasa a II-a, fiind repartizat pe nava „Richmond“ şi, ulterior, ca tunar clasa I pe nava „Maine“, pe care şi-a găsit sfârşitul.

Primele tentative de scoatere a epavei navei „Maine“ de pe fundul oceanului au avut loc în aprilie 1898, dar s-a renunţat din cauza unor serioase dificultăţi tehnice. Încercările au fost reluate abia la începutul anului 1912, când s-a reuşit aducerea epavei la suprafaţă.
După efectuarea unor cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii exploziei de la bordul navei, aceasta a fost remorcată în afara limitei de trei mile a apelor teritoriale şi, la data de 16 martie 1912, scufundată din nou, primind ultimul onor din partea unui convoi de nave militare americane.

Deşi scufundarea cuirasatului american „Maine“ a avut loc înaintea declanşării războiului hispano – american, toţi cei pieriţi în catastrofă au fost înregistraţi în evidenţele militare ca veterani de război, dar nimeni din familia lui Constantin Todoresco nu a primit pensie din partea guvernului american.
