Constănțenii sunt consternați și revoltați: „Constanța de azi este ca o groapă fetidă de gunoi“!

0
194

Postarea de către ziarul nostru a celor patru fotografii care însoțesc acest material a provocat consternare și revoltă din partea celor care le-au vizionat, comentariile acestora fiind dintre cele mai critice la adresa autorităților locale actuale.

Simona Rău: – Dragii mei constănțeni, sunt născută în România, dar m-am stabilit la vreo 2.500 km de țară. Am revenit în orașul dumneavoastră în anul 2015, după vreo 20 de ani.

Îmi amintesc cu mare plăcere de vremea când, copil fiind, mergeam în taberele de vară la Navodari, Tuzla, Costinești și când vizitam, pentru o zi, și Constanța. Orașul era frumos, curat, flori și verdeață erau peste tot.

Trebuie să știți că, de data aceasta, am avut un mare, mare, șoc. Mizerie, praf, buruieni peste tot, trotuare denivelate, dale lipsă, cafenele pe trotuar, în imediata vecinătate a ruinelor pline de gunoaie impregnate cu urină și fecale incinse de soare! Centrul vechi pare scena unde urmează să fie turnat un film de groază, de zici că a fost bombardat. Nu mi-am putut reveni mult timp.

Constanța este poartă internațională de intrare în România. Cum este posibil să nu le pese autorităților locale de imaginea propriului oraș, când acesta are marea șansă de a fi vizitat de zeci de mii de turiști sosiți cu navele de croazieră, dornici să vadă, se afle, să viziteze, să cheltuie banii la tine în oraș? Sau cum poți ignora turiștii veniți vară de vară la mare și să-i tratezi cu același dispret și prețuri umflate, care nu justifică absolute deloc calitatea serviciilor?

De ce țara vecină, Bulgaria, este promovată în țările vestice la concurență cu Portugalia și Spania, de exemplu, în timp ce de litoralul românesc nu a auzit nimeni? Întâlnesc de multe ori turiști străini, care țin să-mi spună că au fost în croazieră pe Dunăre și au ajuns în Constanța. Dupa care, tăcere!

Acum știu de ce. Recent, Michael Portillo a filmat pentru seria ,,Railway Journeys’’ în Constanța, fiind, poate, singurul britanic care nu a vrut să ne umilească, arătând lumii doar câini îndobitociti de foame, sete și suferind de boli, oameni săraci, munți de gunoaie și mizerie cât cuprinde. Dar ce altceva să arate când centrul orașului este un W.C. imens? A filmat la Cazinou, ce trist! Cred că a fost atât de năucit de halul în care arată orașul, încât a fost nevoit să filmeze în port! S-a urcat în cabina unei macarale și a arătat britanicilor cum se încarcă grâul în barje cu macarale gigant.

Probabil de pe Lună, Constanța ar fi fost mai atractivă! Poate, dacă trăiți în Constanța și nu ați ieșit niciodată în afara ei, nu vă dați seama cât de rău a ajuns orasul! Nu trebuie decât să mergeți măcar până în Brașov, Cluj, Sibiu sau Iași și veți vedea diferența. Aceste orașe atrag turiști români și străini, care, tratați cu grijă și respect, revin an de an, le recomandă prietenilor și rudelor, își cheltuie banii acolo și toata lumea prosperă.

România este o destinație atractivă și ieftină pentru turiștii străini, dar autoritățile și oamenii din turism fac marea greșeală să-i trateze cu dispreț și cu servicii de joasă calitate.

Îmi pare rău că trebuie să îi contrazic pe unii constănțeni, dar nu bieții amărâți de țigani sau rromi, cum le spuneți, fac Constanța urâtă, ei fiind victime, ca și voi, ale indiferenței, iresponsabilității, incompetenței, superficialității și corupției autorităților care au distrus orașul și îl mențin în această stare deplorabilă.  

Constanța de azi este ca o groapă fetidă de gunoi, cu o arhitectură discutabilă, biserici multe și inestetice, oameni săraci, câini bolnavi, leșinați de foame și sete, totul în contrast cu foarte multe mașini 4×4, obscen de scumpe, care nu fac decât să accentueze fața hidoasă a orasului“.

„Poliţia nu face mai nimic! S-a înfiinţat și Poliţia Locală, dar degeaba, oraşul este un gunoi total!“
„Poliţia nu face mai nimic! S-a înfiinţat și Poliţia Locală, dar degeaba, oraşul este un gunoi total!“ (Ovidiu Ovis).

Ruxandra Anca: – „Cum e posibil să trăim în această mizerie? Cum de nimeni nu le zice nimic infecțiilor astea? De ce nu se ia atitudine? Poliția de ce este plătită? Am făcut cinci sesizări în două săptămâni pe site-ul Primăriei, în legătură cu mizeria nemăturată cu săptămânile. Nimic schimbat! Ce trebuie să facem ca să trăim civilizat?“

Ovidiu Ovis: – Poliţia nu face mai nimic! S-a înfiinţat și Poliţia Locală, dar degeaba, oraşul este un gunoi total!“

Gică Dabija: – Poliția comunitară doarme?“

Dumitra Cioca: – Asta e nimic în peisajul nostru, dar să vă gândiți ce va fi când vor ajunge sirienii și alți refugiați“.

Costea Elena – Așa cum apare în peisaj, poți să spui că municipiul Constanța este o poartă deschisă… spre lumea necivilizată. Până când?“

Iulia Alexandra Samoilă: – „Educația, civilizația și țiganul!“

Nicolae Adrian Anghel:  – Vedeți, iar este vorba de țigani!“

Mihail Tudorache: – Bine că se spală!“

"Indiferent de nație, suntem vinovați. Nu păstrăm curățenia orașului".
„Indiferent de nație, suntem vinovați. Nu păstrăm curățenia orașului”. (Rodica Ionescu).

Claudia: – „Totuși, cred că și Primăria, Consiliul local, toți cei pe care i-am ales, ar trebui să ia măsuri, dar, dacă suntem singuri, fără sprijin de la «cei deștepți», poate că ar trebui să luăm noi atitudine ca si locuitori, pentru că orașul este al nostru, nu al lor!“

Tatiana Moraru: – Jalnic!!!“

Rodica Ionescu: – Păcat! Avem un oraș frumos. Cine este vinovat? Indiferent de nație, suntem vinovați. Nu păstrăm curățenia orașului. Chiar azi, plimbându-mă pe faleza din Mamaia, oamenii aruncau gunoaiele pe jos cu toate că erau coșuri pe stâlpi“.

Lemnea Aurora: – Domnilor, eu mai am o problemă cu unele garaje nedemolate, aflate între blocuri. Oare hotărârea de demolare a Consiliului Local nu este valabilă pentru toți locuitorii orașului? Hai să vă spun cum stă treaba cu aceste garaje! Unii proprietari și-au vândut apartamentele, nu mai locuiesc în zona respectivă, dar le-au rămas garajele, pe care le închiriază și au devenit depozite de deșeuri și tot felul de resturi, în condițiile în care locatarii din aceeași zonă nu au unde să-și parcheze mașinile. Unele garaje au devenit magazii pentru materiale și tot felul de lucruri, dar proprietarii își țin mașinile tot pe spațiul public. Este o nesimțire și o sfidare din partea celor care nu mai locuiesc în zonă, dar își închiriază garajele cu zeci de euro/ lună. De ce inspectorii de la Primărie nu aplică amenzi? De ce nu intervine Primăria ca să le dărâme și să facă spații de parcare pentru cei care locuisc în aceste zone? În spatele blocului meu sunt cam 10 garaje. Nu vă mai spun că duc gunoiul cu mașina personală, pentru că nu avem ghene în spatele blocului. Să știți că mie chiar îmi pasă de orașul în care locuiesc și îmi cresc copiii“.

Marioara Chivu: – România, te iubesc așa cum ești!“

„Educația, civilizația și țiganul!“ (Iulia Alexandra Samoilă).
„Educația, civilizația și țiganul!“ (Iulia Alexandra Samoilă).

Pe aceeași temă, ziarul nostru vă propune să mai lecturați:

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentConstănțeni, pregătiți-vă pentru o iarnă rece, dar NU „cea mai rece din ultimii 100 de ani“!
Articolul următorOBSESIA Oanei Calusa
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here