Balta… care băltește de 25 de ani!

0
413
Imagine cat 1001 de cuvinte!

Din cauza incompetenței, iresponsabilității superficialității și ticăloșiei autorităților locale, balta pe care o vedeți în imagini dăinuie de peste 25 de ani și este situată pe bd. Aurel Vlaicu, în imediata apropiere a intersecției cu strada Ștefăniță Vodă (foto realizate în ziua de 04 mai 2016, ora 12:47, în timp ce ploua).

În primul cincinal al anilor ’90 am realizat aici o știre TV antologică, în care trei reporteri, îmbrăcați și dotați ca niște pescari autentici, își aruncau undițele în apele unduitoare și tulburi ale bălții, totul pe fondul muzical din baletul Lacului lebedelor  (știrea a fost selectată pentru concursul APTR la secțiunea „Cel mai bun jurnal de știri“).

Prima paginaDimensiuni – lungime: 35 – 40 m; lățime: 3 – 4 m; adâncime: 1 – 30 cm; suprafață totală: 100 – 150 mp;

Proveniență – de la ploaie sau zăpada topită.

Motive – din mila Domnului;

Cauze – apa românească are un defect major: curge;

Efecte – În timpul unei ploi abundente și, mai ales, după aceasta, zona carosabilă aferentă benzii 1 se umple cu apă și participanții la trafic sunt obligați să circule numai pe banda 2, strangulând circulația și creând blocaje de trafic (în timpul anotimpului rece, când temperaturile scad cu câteva grade sub 0, zona devine un autentic patinoar). După secare, în zonă rămâne o masă puturoasă de noroi, amestecat cu gunoaie de orice fel, o imagine fidelă a putorilor și gunoaielor din administrația locală.

da4Propuneri

– balta să fie inclusă în emisiunea „Cotele apelor“, inclusiv ale Dunării, iar cotele sale să fie transmise la radio în fiecare zi la ora 11:00.

– amenajarea unei microdelte;

– organizarea campionatelor mondiale de pescuit sportiv;

– amenajarea unui parc de distracții (hidrobiciclete, schi nautic, regate, antrenamente la caiac/ canoe etc);

– organizarea finalei campionatelor naționale de hochei și patinaj viteză;

– acostarea/ camuflarea submarinului „Delfinul“;

– organizarea campionatului național de polo, sărituri de la trambulină, concursuri de înot;

– antrenamente/ scufundări/ explorări subacvatice, inclusiv în scop acvaturistic;

– organizarea serbărilor de Ziua Marinei;

– organizarea concursurilor de navomodele;

– andocări de nave, pentru reparații;

Teodosie Șpagoveanu – marele showman și specialist în spectacole religioase în aer liber pe plaje și ruine de cetăți antice – să-și arunce, de Bobotează, crucea în apă și, în seara de Înviere, să debarce de la bordul unei bărci pneumatice, aducând Lumina respectivă;

Corina Martin-Bucățică-Tomiris, megaspecialistă în kitsch-uri estivale, travestită în generalul Bernard Montgomery sau, după caz, în iapa lui Mihai Viteazul, să reconstituie debarcarea pe una dintre cele șase plaje ale Normandiei sau, după caz, bătălia de la Călugăreni.

da5Ce s-a întâmplat în acești 25 de ani?

Din punct de vedere al cursului firesc al vieții și evenimentelor planetare: nașteri, decese, eclipse, tsunami, cutremure, erupții vulcanice, lansări de navete spațiale, amartizări, revoluții, revolte, greve, sinucideri, asasinate, lovituri de stat, descoperiri științifice, falimente, divorțuri, căsătorii, atentate, campionate naționale, europene, mondiale, jocuri olimpice, apariții OZN…

Din punctul de vedere al autorităților locale: absolut NIMIC. Nimeni, nici măcar Gabriel Comănescu – deținător de platforme marine și susținător de Vergil Chițac, candidat perdant, nu a făcut vreun gest gospodăresc, ingineresc sau nefiresc, care să rezolve anomalia acvatică ce băltește în razele Soarelui și ale Lunii.

da2De 25 de ani, niciun inginer specialist în forări de puțuri și fântâni, aceiași ingineri care nu sunt în stare să rezolve problema capacelor de canalizări și pe cea a trecerilor la nivel de cale ferată, niciun ticălos de parlamentar constănțean nu a făcut vreun demers ca să scape orașul de această baltă, care apare și dispare în funcție de încălzirea globală, topirea ghețarilor și alte fenomene hidrometeorologice locale și planetare.

 

Comentează pe Facebook

Articolul precedent3 în 1 – Teodosie, „Rambo“ și „Tomiris“ de Constanța
Articolul următorConstanța – un imens bordel
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here