Acești nemernici care ne conduc. Adăpostul antiaerian de sub Sala Sporturilor este grav inundat. Nimeni nu știe al cui este!

0
1968
Știam de ceva vreme că adăpostul așa-zis antiatomic/ antiaerian, amplasat sub Sala Sporturilor din Constanța, este inundat masiv, apa depășind 1 metru înălțime, și nimeni, absolut nimeni dintre autorități nu mișcă un deget pentru rezolvarea acestei probleme. Probabil pentru a nu „deranjaˮ antrenamentele și competițiile sportive, ceea ce ar provoca scăderea performanțelor și pierderi financiare, aspecte care, după mintea autorităților locale, sunt mult mai importante decât viețile oamenilor!!!
În acest sens, la data de 21 aprilie 2017, ne-am adresat Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogeaˮ, solicitând lămuriri referitoare la situația acestui obiectiv.
La data de 02 mai 2017, I.S.U. Constanța ne-a răspuns, precizând:
Răspunsul primit de la I.S.U. Constanța.
Răspunsul primit de la I.S.U. Constanța.
„(…) Amenajarea la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră se află în evidențele inspectoratului[1], iar, în conformitate cu art. 45, pct. 1 din Legea nr. 481/ 2004, aceste obiective se află în administrarea/ păstrarea administrațiilor publice locale. Având în vedere cele menționate mai sus, conform prevederilor art. 6(1) din O.G.R. nr. 27 din 30 ianuarie 2002, privind reglementarea activiții de soluționare a petițiilor, pentru mai multe informații referitoare la situația acesteia, vă puteți adresa Serviciului Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța (…).ˮ
Precizăm pentru cititorii noștri că art. 45, pct. (1) din Legea nr. 481/ 08 noiembrie 2004[2] privind protecția civilă, stipulează: „Pentru protecția populației și a bunurilor din patrimoniul cultural național de efectele atacurilor din aer se realizează sistemul național de adăpostire, care cuprinde: adăposturi pentru puncte de comandă destinate Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, adăposturi publice de protecție civilă aflate în administrarea consiliilor locale și fondul privat de adăpostire realizat de agenții economici și proprietarii de imobile.ˮ
În aceeași lege, câteva rânduri mai jos, la art. 45, pct. (7) este prevăzut lămuritor: „Adăposturile publice de protecție civilă se inspectează periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgență profesioniste; deținătorii și utilizatorii acestor adăposturi sunt obligați să îndeplinească normele și măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor și a instalațiilor utilitare ale acestora în stare de funcționare.ˮ
Răspunsul de la Primăria Consta
Răspunsul primit de la Primăria Constanța.
La data de 30 mai 2017, Serviciul Inspectorat Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța ne-a răspuns următoarele:
„(…) adăpostul mai sus menționat se află în proprietatea Consiliului Județean Constanța, se află în evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Dobrogea» Constanța și nu a fost predat pentru a fi administrat Serviciului Inspectorat Protecție Civilă. Cu stimă, Șef Serviciu, TARAN ȘTEFAN.ˮ
Ce avem noi aici?
Așa am aflat că, cel puțin în ultimii 12 ani de când Legea 481 este în vigoare, nimeni nu a fost preocupat să cunoască starea acestui adăpost antiaerian și nici să procedeze la reglementarea situației sale, în sensul de a fi predat către administrare la Primăria Constanța!!!
Răspunsul primit de la Consiliul Județean Constanța.
Răspunsul primit de la Consiliul Județean Constanța.
La data de 08 iunie 2017, ne-am adresat către Consiliul Județean Constanța, căruia i-am precizat că „potrivit răspunsului  nr. R. L544-149 din 30 mai 2017, primit de la Primăria Constanța – Inspectoratul de Protecție Civilă, acest obiectiv «se află în proprietatea Consiliului Județean Constanța, în evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „DOBROGEAˮ Constanța și nu a fost predat pentru a fi administrat Serviciului Inspectorat Protecție Civilă.»
Primit în termenul legal, iată răspunsul (R15711/ 29.06 2017) de la Consiliul Județean Constanța:
„(…) În urma verificărilor efectuate în arhiva instituției noastre nu au fost identificate documente care să ateste faptul că obiectivul adăpost (antiaerian/ antiatomic) amplasat sub Sala Sporturilor din Constanța este proprietatea Consiliului Județean Constanța. (…).ˮ
Ce avem noi aici?
Noi, aici, avem de a face cu niște ticăloși, ticăloșiile lor și mai multe probleme specifice și extrem de grave, și anume:

♦ legislația imbecilă, deci concepută și votată de niște imbecili;

♦ lipsă de preocupare, comunicare și colaborare între instituțiile administrației publice locale;

♦ batjocorirea și umilirea cetățenilor, periclitarea vieții acestora (nu numai în caz de situații excepționale);

♦ indolență, irepsonsabilitate, incompetență, superficialitate, nesimțire, ticăloșie existente în cadrul acestor instituții.

Recapitulare
Adăpostul antiaerian/ antiatomic de sub sala Sporturilor nu are stăpân și se află într-o stare jalnică.
♦ I.S.U. „Dobrogeaˮ Constanța recunoaște că are obiectivul în evidențe, dar de administrarea/ păstrarea acestuia se ocupă Primăria Constanța.
♦ Primăria Constanța nu și-l însușește, deși Legea 481/ 2004 i-l atribuie, și afirmă că obiectivul aparține Consiliului Județean Constanța.
♦ Consiliul Județean Constanța neagă că ar fi proprietarul obiectivului.
Câteva întrebări în atenția (i)responsabililor
1. Câte adăposturi de protecție civilă ați construit după decembrie 1989 (publice, nu private)?
2. Care este capacitatea de adăpostire a acestora, raportată la nr. de cetățeni ai municipiului?
3. Cele existente sunt dotate corespunzător cu alimente specifice (pesmeți cu termen mare de garanție), apă potabilă îmbuteliată și medicamente?
4. Ce măsuri ați întreprins pentru informarea populației în caz de calamitate? Dar pentru dotarea cetățenilor?
5. Ce măsuri ați inițiat pentru întreținerea/ utilizarea adăposturilor existente?
6. Care au fost rezultatele exercițiului pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă din Constanța (18 aprilie 2017)?
În loc de concluzii
Le atragem atenția acestor nemernici, care mimează munca în interesul cetățenilor, preocupați de orice, dar în niciun caz de bunul mers al societății și bunăstarea și protecția oamenilor, că, prin încălcarea gravă a unor prevederi stipulate de art. 75 din legea 481/ 2004, sunt pasibili să răspundă juridic civil, contravențional sau penal, după caz, fapt care, pe noi, ne interesează mult mai puțin decât cazul în care, într-o situație deosebită, viețile oamenilor (copii, femei, bărbați, vârstnici) ar fi puse în pericol.
La noi, românii, însă, în mârșava și imbecila tradiție mioritică, mai întâi trebuie să aibă loc o nenorocire cu răniți și pierderi de vieți omenești, pentru ca ticăloșii (i)responsabili abia atunci să înceapă să ia măsuri și să îndrepte lucrurile.
Apoi, după tragedie, aceiași ticăloși se vor apuca de treabă și încep… birocrația și justificările.
Ca mai sus.

[1] Sublinierile aparțin redacției REZISTENȚA.ro
[2] În vigoare de la 23 ianuarie 2005.
 

Comentează pe Facebook

Articolul precedentMuftiul Murat Iusuf și-a astupat groapa din cimitir
Articolul următorO „stafieˮ bântuie prin cimitirul musulman din Constanța
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.