3 în 1 – Teodosie, „Rambo“ și „Tomiris“ de Constanța

0
718

„Mache“ al Securității – Șpagoveanu de „Ovidiu“ și Demolatorul de Nazarcea alias Petrescu Macedon din „neamu lu’ Porcu“ zis și Î.P.S. Teodosie Snagoveanu de P.S.D. și-a dat din nou în petec, vrând să iasă în evidență, a câta oară?, ca un saltimbanc de litoral, organizându-și desantarea – ca un „Rambo“ – dintr-o barcă pneumatică a Centrului de Scafandri pe cataroaiele din zona Cazinoului constănțean. Să fi confundat Învierea cu Boboteaza?

Câțiva tineri curajoși, crezând că e Boboteaza, așteptau momentul când profesorul-doctorul-academicianul Teodosie va arunca crucea în apă.

Prea iubitor de sine și de spectacole în aer liber de o stupiditate și o aberaţie sinistră, să ne explice această Tomiris-Corina-Martin în varianta prea păroasă: de unde venea în seara zilei de 30 aprilie, ora 23:50, și ce căuta în barca pneumatică? S-a îmbarcat de bunăvoie sau cineva, poate Dracu’, l-a ispitit sau l-a forțat? LUMINA era chiar din cea adusă de la Ierusalim?…

Ei, da, să te plimbi pe faleza Cazinoului și să te întâlnești în miez de noapte cu o asemenea arătare cu fața plină de păr, ochi negri și vicleni, înveșmântată în mantie țesută cu fire argintii și aurii, mitră cu pietre semiprețioase și un felinar agățat de o cârjă arhierească, apărând din largul mării și din întunecimea sinistră a nopții într-o barcă cu motor, însoțită de un popă speriat și scafandri cauciucați… este, într-adevăr o imagine ce te îndeamnă la iubire, smerenie și credință!… Ei, și dacă arătarea începe să și vorbească cu o voce tremolată și enervantă, simți nevoia grabnică și lăuntrică să te spovedești!…

Eugen Tănăsescu, purtătorul său de vorbe, tresaltă în apărarea șefului său și gângurește grotesc: „Gestul are un caracter simbolic: apostolul Andrei, pescar de meserie, despre care se spune că a creștinat aceste ținuturi, a sosit în Dobrogea pe mare“.

Tănăsescule -„preot-jurnalist-inginer-și-persoană publică“, zi așa: „Să mi se usuce mâna cu care mă crucesc și să crape fierea-n mine că există dovezi!“

Să refacem traseul acestei Lumini: la ora 18:30 a sosit cu avionul la Otopeni. Să zicem că, la aeroport, Lumina a fost așteptată de preoți ai Arhiepiscopiei Tomisului, care au preluat Lumina Sfântă și au adus-o la Constanța. Aici, alți preoți au dus-o undeva în portul Tomis, unde creștinul „Mache“-cel-cu-angajament-la-Securitate s-a deplasat ca să o preia și, apoi, să se îmbarce la bordul bărcii pneumatice, după care barca-a deplasat spre faleza Cazinoului spre desantare la obiectivul prestabilit.

De aici, cortegiul iluminat a purces la defilare pe faleza aferentă Cazinoului și s-a oprit în micul parc arheologic alipit Catedralei. Spațiul este acoperit de șanțuri, ziduri și alte relicve arheologice și contemporane (peturi, gunoaie, ierburi, crengi tablițe explicative de pe vremea prim-secretarului Vasile Vâlcu al P.C.R., etc.) și aparține Ministerului Culturii, dar de el își bate joc Arhiepiscopia Tomisului (de ce nu este luminat cu reflectoare în timpul nopții?).

Având binecuvântarea lui „Rambo“ de Constanța, „fiii săi duhovnicești“ au pătruns în perimetrul sitului arheologic de conservare (nu e prima dată!) și au făcut ceea ce au știut mai bine: au călcat în picioare spațiul verde,  s-au urcat pe zidurile de incintă, au abandonat gunoaie etc.

Întrebări pentru netrebnic:

  • La ce îi folosește creștinului-netrebnic Înalt Prea Șpagoveanu Teodosie – primul înalt ierarh ortodox în istoria B.O.R. cercetat penal – acest spectacol absurd și grețos?
  • Are vreun exemplu la vreunul dintre predecesorii săi, începând cu Sfântul Episcop Bretanion al Tomisului (Vetranion), Ilarie Teodorescu – primul episcop al Tomisului (ales ca ierarh după reînființarea Episcopiei Constanței, în 1923) și până la Î.P.S. Lucian Florea, predecesorul său?
  • Arhiereii din Grecia și cei din Rusia (se spune că Sf. Apostol Andrei ar fi poposit și pe aceste meleaguri) procedează la fel?
  • Nu îi ajunge netrebnicului că, ani la rând, pe plajă, la Neptun, între ruinele cetății Tomis, a transformat Sfânta Noapte a Învierii într-o blasfemie politico-discografico-turistico-propagandistico-religioasă, un spectacol manipulator, dizgrațios, delirant și lipsit de smerenie față de valorile creștine?
 

Comentează pe Facebook

Articolul precedent„Țara cântecelor mele este dobrogea“
Articolul următorBalta… care băltește de 25 de ani!
CUMPĂNĂ C. CONSTANTIN - jurnalist • licenţiat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Am muncit ca să te cresc“ - premiul pentru „Cel mai bun film de anchetă pe anul 1995“; •1995-coautor la realizarea filmului pentru TV „Şi Dumnezeu se odihnește“, despre catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995, filmt selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; •1996-realizator al filmului pentru TV „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta“, despre viaţa oamenilor bolnavi de lepră din Dispensarul din Tichileşti-Tulcea; selectat pentru concursul A.P.T.R.-1996; selectat pentru Festivalul MEDIAFEST-Costineşti-1996, nominalizat pentru Gala Laureaţilor; •1990-2008-autor a numeroase ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune; •2006-autorul cărţii „Tragedia navei «Independența»“; •2007-coautorul cărţii „Catastrofa navei «Unirea»“; •2008-coautorul cărţii „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»“; •2009-autorul cărţii „Terente“ (vol. I şi II); •2011-coautorul cărţii „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II); •2011-membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști; •2011-membru al Ligii Navale Române; • 2017 - "Elena de la Dunăre și Mare" - Film documentar (Elena Roizen), Redactor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here